Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanadas James Crawford snuvade favoriterna på VM-guldet – guldstriden avgjordes med minsta möjliga marginal

Uppdaterad 09.02.2023 15:20.
James Crawford
Bild: EPA-EFE

Kanadas James Crawford vann guld i herrarnas super-G då VM i alpinåkning fortsatte i Courchevel i Frankrike. Crawford som inte hörde till de största guldfavoriterna säkrade guldet med minsta möjliga marginal.

Före tävlingen tippades Marco Odermatt, Alexander Aamodt Kilde och Vincent Kriechmayr kämpa om segern eftersom trion har dominerat grenen sedan januari 2021.

25-årige Crawford vars största merit före dagens tävling var ett OS-brons i alpin kombination lyckades ändå snuva favoriterna på guldet.

Norges Alexander Aamodt Kilde tog ledningen med startnummer 9, men Crawford svarade som följande man genom att åka en hundradels sekund snabbare. Prestationerna visade sig bli de två bästa i hela tävlingen.

Också den franska hemmapubliken fick jubla då Alexis Pinturault efter guldet i kombination tog sin andra medalj genom att vinna brons i super-G.

Av favoriterna fick schweizaren Marco Odermatt nöja sig med en fjärde plats, medan den försvarande världsmästaren från år 2021 Österrikes Vincent Kriechmayr var den stora besvikelsen med sin tolfte plats.

Super-G fanns med på VM-programmet för 18:e gången och detta var Kanadas andra guld i grenen. Det föregående kanadensiska guldet togs av Eric Guay i St Moritz år 2017.

Finländarna långt efter täten

Av finländarna i tävlingen åkte Elian Lehto utan grova misstag, men han var ändå inte nöjd med sin insats. Förlustmarginalen till Crawford blev till slut 1,65 sekunder vilket gav en 22:a plats.

– Starten var bra, men efter det kom det några onödiga missar. Jag är på väg mot det bättre, men jag är besviken på att jag inte fick alla min potential utnyttjad idag, kommenterade Lehto efter loppet.

Programmet är inte längre tillgängligt

Lehto kan nu sikta på att ta en bättre placering i störtloppet som körs på söndag.

Jaakko Tapanainen förlorade med drygt 3 sekunder mot vinnaren Crawford och slutade på en 36:e plats.

– Bra förhållanden, bra väder, kul bana, men den egna insatsen var inte den bästa. Jag körde för säkert på ställen där jag inte borde ha gjort det. Men helt uselt var det inte, summerade Tapanainen efter tävlingen.

Resultat, VM i alpinåkning, herrarnas super-G:

  1. James Crawford (CAN) 1:07.22

  2. Aleksander Aamodt Kilde (NOR) +0.01

  3. Alexis Pinturault (FRA) +0.26

  4. Marco Odermatt (SUI) +0.37

  5. Raphael Haaser (AUT) +0.58

  6. Marco Schwarz (AUT) +0.59

  7. Adrian Smiseth Sejersted (NOR) +0.62

  8. Loïc Meillard (SUI) +0.65

    ...

22. Elian Lehto (FIN) +1.65

36. Jaakko Tapanainen (FIN) +3.17