Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Regeringens matprogram ser ut att falla – jord- och skogsbruksminister Kurvinen vill inte säga hur många gram kött folk ska äta

Käsi leikkaa lihaveitsellä 500 gramman jauhelihapalasta viidesosan.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Finländarna borde med hänsyn till klimatet äta mindre kött. Men hur rekommendationen ska formuleras har blivit en knivig fråga för regeringspartierna.

Regeringens nya program för klimatvänlig mat ser ut att falla innan riksdagsperiodens slut. Det bedömde jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) i onsdagens i A-studio.

– Frågan beror på regeringspartierna. De fick pappret i december, och det dög inte för dem, sa Kurvinen.

Lanseringen av det nya matprogrammet har skjutits upp redan flera gånger, och har också väckt uppståndelse på grund av ändringar som gjorts i det under behandlingen.

I den version som nu ligger framme har man strukit formuleringen om att vår nuvarande köttkonsumtion ska minskas med en tredjedel fram till 2030.

Nu finns det inget kvantitativt mål alls, utan man säger att målet enbart är att minska den totala konsumtionen av kött.

Vill inte säga hur många kilogram

En del regeringspartier vill att en mera ambitiös målsättning skrivs in i programmet.

Enligt Kurvinen har programmet fått ”närapå mystiska proportioner”. Han motsätter sig att ange siffror för hur mycket rött kött människor rekommenderas äta.

– Vi tänker inte börja ge anvisningar om hur många gram eller kilogram människor borde äta.

De Grönas Atte Harjanne svarade med att han tycker det behövs en tydligt formulerad vision för att uppnå målsättningarna om klimatvänlig mat.

Norrback: Skillnad mellan kött och kött

Att Finland ska få ett nytt program för klimatvänlig mat står i regeringsprogrammet. Anders Norrback (SFP) vill inte ta ställning till programmet förrän det kommit till riksdagen. Men Norrback ser ändå vissa risker med att göra upp program där man definierar olika produkters klimatavtryck.

– Tanken är god, men det kan vara svårt att hitta ett system som ger det resultat vi vill ha, säger Norrback.

Klimatavtrycket mellan inhemskt och utländskt kött varierar kraftigt, och skillnaderna kan vara stora även gårdar emellan i Finland, säger Norrback.

– Man borde nästan på ner på gårdsnivå, säger Norrback.