Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Akta, svampen tar dig! – svampar i konsten från Elsa Beskow till The Last of Us

The Last of Us, Ophiocordyceps unilateralis och Elsa Beskows svampbarn
Bildtext Vad har serien The Last of Us, Ophiocordyceps unilateralis och Elsa Beskow gemensamt?
Bild: HBO / David P. Hughes, Maj-Britt Pontoppidan

Svampar är främmande, fascinerande och vidunderliga väsen. Det kan man lära sig av den hetaste zombieserien på tv. I veckans Kulturpodd diskuterar vi svampar, parasiter, människan och undergången.

”Som ni säkert vet finns det en svamp, Ophiocordyceps unilateralis, som infekterar hästmyrornas hjärnor och gör dem till zombier, i stort sett”, berättade manusförfattaren Charlie Kaufman i sin föreläsning för Bafta (British Academy of Film and Television Arts) år 2011.

Detta egendomliga väsen (växt, frestas man kalla den men det vore fel, för svampar är inte växter) får myrorna att bita sig fast på undersidan av löv och stanna där medan svampen sakta äter upp deras kropp. Då bara ett tomt skal återstår av myrans kropp sprutar sporer ut ur myrans huvud och infekterar andra hästmyror.

Fyra barn i svamphattar sitter och ritar ett invecklat mönster på golvet.
Bildtext Svamparna fungerar som grekisk kör i teaterpjäsen En kort episod i svampcivilisationens universella historia.
Bild: Darina Rodionova / Klockriketeatern

Medan det är kusligt att föreställa sig hur den här svampen förslavar myrorna och får dem att handla tvärt emot sin egen kultur och sina egna intressen, så är det enligt Kaufman inte helt annorlunda än hur tv- och filmindustrin fungerar.

”Då jag började jobba med tv-serier behövde jag ingen kurs i att skriva halvtimmesavsnitt för komediserier”, berättade han.

Som många andra hade han vuxit upp med tv-serier, han förstod standardkaraktärerna, rytmen och visste vilka skämt som var acceptabla.

En död människokropp övervuxen av svampfibrer sitter fast mot en betongvägg.
Bildtext I zombieserien The Last of Us är det bara spillror som återstår av mänskligheten efter att den angripits av en fruktansvärd parasitsvamp.
Bild: ©HBO/Courtesy Everett Collection/All Over Press

”Naturligtvis tjänade detta till att upprätthålla den konsumtionskultur jag var uppvuxen med, som hade utbildat mig och fått mig att vilja vara en del av den.”

”Jag var en zombie”, säger han.

Insikten om detta fick honom att söka sig bort från tv-seriernas strikt formaliserade berättande. Istället började han arbeta med film och blev med tiden hyllad för sina indiemanus.

Men även den obskyra svampen har numera blivit världskändis, då konsolspelet The Last of Us lanserades som en påkostad tv-serie av bolaget HBO.

En värld utan människan

Handlingen kretsar kring en zombieapokalyps som brutit ut då parasitsvampen Ophiocordyceps till följd av klimatuppvärmningen börjat angripa människors hjärnor istället för myror. I serien har utbrottet skett år 2003 och handlingen utspelar sig tjugo år senare – i dag, fast i en fiktiv nutid.

Spillror av mänskligheten lever i små järnhårt styrda karantänszoner medan världen utanför är en laglös vildmark där rövarband och zombieflockar drar fram i ruinerna av städer och landsvägar.

En vattenfärgsillustration av en skogstjärn i solnedgången, barn med små flugsvampshattar står kring vattnet. En av dem flyger på en fladdermus.
Bildtext Elsa Beskow (1874–1953) skapade klassiska barnboksillustrationer av svampar.
Bild: Elsa Beskow

Svampar kan vara parasiter och fiender, men samtidigt är de ofrånkomliga delar av livets kretslopp. De har en otrolig förmåga att leva i symbios med andra arter och förena sig med dem för att skapa helt nya livsformer.

Svampar inbjuder en att föreställa sig världen ur ett perspektiv bortom det mänskliga. Deras vidsträckta rotsystem är i vissa fall ofantligt långlivade och kommer förmodligen att överleva hela mänskligheten.

I sitt senaste avsnitt diskuterar Kulturpodden hur svampar används som symboler i konsten för att gestalta något främmande eller annorlunda, trots att svampar biologiskt sett är närmare besläktade med djuren än med växterna (likaså en märklig tanke).

Samtalet går från Elsa Beskows vackra illustrationer av svampbarn till teaterpjäsen En kort episod i svampcivilisationens universella historia där mycelerna berättar historien om mänsklighetens hybris och undergång.

Bland sporer och mycel - The Last of Us och svampar som förslavar

32:53