Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlands köp av F-35-jaktplan öppnar upp möjligheter för handel med USA – Åbo är med i nytt projekt där städer och aktörer samarbetar

F-35 Lightning II jaktplan på Satakunta flygvapens flygfält i Birkaland.
Bildtext Arkivbild av F-35-jaktplan i Birkaland.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Åbo är med bland Finlands ledande ekonomiska regioner och utvecklar handeln till USA i och med Finlands anskaffning av F-35-jaktplan.

Enligt Åbo stads livskraftsdirektör Niko Kyynäräinen öppnar Finlands upphandlingar av F-35-jaktplan upp unika möjligheter för företag från Åbo och Finland att utveckla handeln i USA eller att satsa på verksamhet inom ett nytt marknadsområde. Amerikanerna är intresserade av Finlands försvarsindustri och det mångsidiga kunnandet och teknologin inom digitalisering, cybersäkerhet och energieffektivitet.

”På grund av förändringarna i världshandeln vill vi stödja möjligheterna för företag i Åboregionen att öka handeln i USA. Vår expertis inom teknikföretag och det maritima klustret är tillräckligt bra för att erövra nya marknader”, säger Kyynäräinen i ett pressmeddelande.

Åbo, Helsingfors, Esbo, Uleåborg, Tammerfors och Vanda har tillsammans med Finlands näringsliv EK, Business Finland och utrikesministeriet startat projektet Gateway to US Industrial Platforms. Projektet leds av Finlands näringsliv EK och Turku Science Park fungerar som regional koordinator för serviceportalens del.

I projektet betonas ett nytt slags samarbete mellan offentliga aktörer och företag, som EK och de ledande städerna har utvecklat tillsammans. Liknande samarbete har gjorts i Danmark och Norge. Båda länderna har redan gjort F-35-upphandlingar och skapat en verksamhetsmodell med jaktplanstillverkaren Lockheed Martin, där möjligheter att fördjupa företagens kommersiella och tekniska samarbete regelbundet kartläggs. Finland ska också agera enligt denna modell.

Även om handelsutvecklingen sker genom Finlands stridsflygförvärv spelar den civila industrin en viktig roll.

”Lockheed Martin har betonat vikten som civil industriteknik och innovation har för en modern och konkurrenskraftig försvarsindustri”, säger Finlands Näringsliv EK:s verkställande direktör Jyri Häkämies i pressmeddelandet.

Källa: Pressmeddelande av Turku Business Region