Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Handbollstränaren Andreas Rönnberg årets raseborgare efter jämn omröstning

Tränaren Andreas Rönnberg skriker något och pekar mot planen från sidan av planen.
Bildtext Andreas Rönnberg har sett till att Karis återtagit platsen som handbollshuvudstad i och med herrarnas finländska mästerskap, flera cup-guld och med internationella matcher. Nu är han årets raseborgare.
Bild: Handbollsförbundet/Mikko Stig/Newspix24

Det blev en jämn omröstning om årets raseborgare den här gången. Handbollsspelaren Andreas Rönnberg vann med endast 32 röster över föreningsaktiva Marianne Liitelä.

Andreas Rönnberg fick 515 röster, Marianne Liitelä, ordförande i Pojo kyrkoby byförening, 483 röster och föreningen Gamla stan i Ekenäs blev tredje med 353 röster.

Andreas Rönnberg är mångårig tränare för BK-46 handbollsherrar samt ett av föreningens juniorlag i Karis.

Rönnberg har i flera år engagerat sig i och utvecklat föreningens juniorverksamhet och skapat möjligheter för både flickor och pojkar att utveckla sig som handbollsspelare.

Ahlfors belönas för teatergarderoben

Årets raseborgare är en öppen omröstning, men även nämnder i staden får ge pris åt olika invånare för deras insatser.

Årets kulturpris går till två frivilligarbetare. Kultur- och fritidsnämnden belönar Maggi Ahlfors och Jörgen Engroos.

Maggi Ahlfors ansvarar för teatergarderoben i Tryckeriteatern i Karis och hon har gjort en stor gärning som frivilligarbetare på teatergarderoben i många år, anser nämnden.

En kvinna står bland klädställningar.
Bildtext Maggi Ahlfors i den gamla teatergardroben.
Bild: Linus Westerlund / Yle

I garderoben finns över 6 000 plagg och olika dräkter. Ahlfors håller reda på dem alla och gjorde ett stort jobb i somras då hela garderoben flyttades från gamla Tryckis till Fokus. Där har hon planerat om garderoben för att passa den mer moderna och specialbyggda lokalen.

Engroos tog sin an bunkern Irma

Jörgen Engroos hörde om planerna att restaurera bunkern Irma då han flyttade till Skogby i Raseborg 2016. Restaureringen hade inte kommit i gång eftersom det saknades frivilliga för arbetet. Det här blev Engroos intresserad av och ansvarade sedan för restaureringen av bunkern.

Han har utvecklat bunkern med bland annat en ljudvärld, militärhistoriska föremål och en krigsstig intill pansarhindret som ligger bredvid bunkern.

Man sittande vid träbord med en vaxdocka i bakgrunden.
Bildtext Jörgen Engroos arbetar också som guide.
Bild: Conny Westerlund / Yle

Engroos är otroligt bra som guide, anser kultur- och fritidsnämnden. Och han har genom sitt engagemang i närområdes krigshistoria gjort en otroligt stor och ovärderlig kulturinsats.

Pris för långa spjutkast

Kultur- och fritidsnämnden ger årets idrottspris till spjutkastaren Oliver Helander. Han är från Karis och har representerat IF Raseborg tills han flyttade till Vasa och föreningen Oulun Pyrintö säsongen 2022.

Oliver Helander kastar spjut.
Bildtext Långa kast ledde till att Oliver Helander är årets idrottare i Raseborg.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Helander vann säsongen 2022 guld i Paavo Nurmi Games och gjorde nytt personligt rekord på 89,83. Det ledde till femte plats i årets världsstatistik samt en fjärde plats i alla tiders finländska statistik.

Han representerade Finland i friidrotts-VM i Eugene i USA sommaren 2022 och tog sig till final där han slutade på åttonde plats.

Mångfald i Raseborg lyfts fram

Föreningen Raseborgs Regnbåge–Raaseporin Sateenkaari får ungdomspriset av Raseborgs ungdomsfullmäktige. Föreningen tackas för att den fortsätter det viktiga arbetet med att ordna Raseborgs Pride.

På det här sättet vill ungdomsfullmäktige uppmärksamma betydelsen av det viktiga arbete som föreningen gör för HBTQIA+ frågor och mångfald i Raseborg.

För unga personer är det värdefullt att känna bekräftelse och att se att den egna identiteten kan se ut på många olika sätt, anser ungdomsfullmäktige.

Hållbarhetspris för miljöarbete

Företaget Jalofoods får årets hållbarhetspris av stadsutvecklingssektionen.

Sektionen anser att företaget har visat ett långsiktigt arbete för utvecklingen av miljövänlig verksamhet. Den nya biogasanläggningen är ett bevis på att företaget tar dessa principer på allvar, sägs det i motiveringen.

Jalofoods vill donera vinstsumman till den rehabiliterande arbetsverksamhetens Tamfix-verkstad i Ekenäs. Företaget önskar att pengarna styrs till att utveckla enhetens arbetstrivsel eller annan verksamhetsutveckling.

Vinnarna premieras i en prisceremoni fredagen den 10 februari 2023 klockan 11.

Diskussion om artikeln