Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avslöjandet efter Davis Cup-succén – Harri Heliövaara var med och vann med brutet finger: ”Kom på en egen lösning”

Harri Heliövaara firar.
Bildtext Söndagens Davis Cup-seger var skön för Harri Heliövaara.
Bild: Lehtikuva

Harri Heliövaara var med och tog en viktig seger i söndags när Finland skrev historia i Davis Cup. Detta trots att dubbelstjärnan brutit ett finger tidigare under veckan på träning.

Heliövaara vrålade ut sin lättnad då han tillsammans med Emil Ruusuvuori hade slagit det argentinska paret Maximo Gonzalez/Andres Molteni i Davis Cup i söndags.

Finlands stora singelstjärna Ruusuvuori säkrade sedan ett historiskt avancemang i den efterföljande matchen.

För Heliövaara handlade glädjeexplosionen om mer än bara resultatet. I sin blogg skriver han nu att det var osäkert om det alls skulle bli något spel för honom.

Landets främsta dubbelspelare skadade nämligen handen på måndagens träning under Davis Cup-veckan, efter att han försökte fånga en boll. Röntgenbilderna visade att han brutit det yttersta benet på vänstra pekfingret på två ställen.

– Efter ett benbrott väntar vanligtvis minst en månads benbildningsprocess, så i normala fall skulle man gipsa fingret i rak ställning, skriver Heliövaara.

– Men att spela med gips hade inte blivit till någonting, så vi utvecklade en egen lösning tillsammans med läkarna och ergoterapeuten. Vi hade en skena för vila, då fingret är rakt – och en annan skena för matchspel, då fingret är böjt.

Anpassade sig snabbt

Ännu på onsdagen före förra helgen säger sig Heliövaara ha varit tveksam till spel. Tur i oturen var att det handlade om den vänstra handen för högerhänte Heliövaara, därmed behövde han bara den skadade handen för tvåhandsbackhand.

– Det tog ett par träningar att vänja sig, men mot slutet av veckan märkte man inte ens skadan.

– Förhoppningsvis blir benbildningen bra under den närmaste månaden, och att allt är normalt efter det.

Nästa vecka är finländaren är tillbaka i spel med sitt brittiska par Lloyd Glasspool, då duon ställer upp i Rotherdam i Nederländerna.

Diskussion om artikeln