Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu kritiseras polisen i Sverige för att den förbjöd koranbränning

Uppdaterad 09.02.2023 16:44.
Turkisk demonstration utanför svenska konsulatet i Istanbul efter koranbränningen i Stockholm.
Bildtext Här demonstrerar turkar utanför det svenska konsulatet i Ankara i protest mot Rasmus Paludans tilltag att bränna muslimernas heliga skrift.
Bild: Sedat Suna / EPA

Den svenska polisens beslut att inte tillåta en koranbränning utanför Turkiets ambassad kritiseras av experter på yttrandefrihet och offentlig rätt.

Koranbränningen skulle äga rum utanför den turkiska ambassaden i Stockholm i dag, torsdag, men så sent som i onsdags kom beskedet att aktionen inte tillåts.

Polisen hänvisade till en dialog med Säpo, och konstaterade att koranbränningen kunde leda till ”allvarliga störningar av den nationella säkerheten” och ökad risk för terrorattacker i Sverige eller mot svenska intressen utomlands.

Den högerextrema politikern Rasmus Paludan brände koranen utanför den turkiska ambassaden i Sverige.

Koranbränning utanför Turkiets ambassad i Stockholm stoppas

Säkerhetspolisen: ”Sverige i fokus för allvarliga hot”

Polisen får mothugg

I en intervju för SVT säger Nils Funcke, expert på tryck- och yttrandefrihet, att demonstrationsfriheten i Sverige i och med avslaget kan ligga i händerna på andra länder framöver.

– Om man kritiserar Putin på en demonstration, kan Sverige då riskera att hotas av Ryssland? Ska vi i så fall göra avkall på det också? Det är ett farligt sluttande plan.

Han befarar att det kan bli tunnsått med tillstånd för demonstrationer om det här blir vägledande. Här töjer polisen på lagen alltför mycket, säger Funcke.

– I en konkret situation går det att neka tillstånd. Men det ska då vara av hänsyn till den enskilda situationen. Om man mer allmänt hänvisar till att det är en osäkerhet runt om i världen så kan vi knappt ge tillstånd för några opinionsyttringar alls.

Aktionsgruppen överklagar avslaget

Den grupp som stod bakom dagens planerade koranbränning, kulturföreningen Apallarkerna, kommer att överklaga polisens avslag hos förvaltningsrätten.

Professorn i offentlig rätt vid Lunds universitet, Henrik Wenander, tror att beslutet kommer att hävas.

– Som lagstiftningen ser ut ser jag ingen möjlighet till att den ger polisen rätt, säger han. Man kan tycka att det här är en dålig lag om den inte ger tillräckligt stöd för något som polisen tycker är nödvändigt. Men i vårt system kan inte domstolarna utveckla juridiken så väldigt mycket – det ligger på lagstiftaren.

Inget polistillstånd i Finland

I Finland skulle tilltag som koranbränning inte tillåtas. Efter den senaste koranbränningen i Sverige konstaterade Polisstyrelsen här hemma att något sådant inte går för sig här.

Att bränna koranen skulle räknas som brott mot trosfrid, uppger Polisstyrelsen för STT. Polisen säger att man inte får bränna eller på annat sätt vanhelga skrifter som är heliga för trossamfund i Finland.

Under ett besök i Sverige nyligen konstaterade statsminister Sanna Marin (SDP) att man i Finland inte får bränna någonting alls på offentlig plats.