Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Finland vill bli toppland inom fossilfri vätgasproduktion

Grafik över vätgasanläggningar som planeras runtom i Finland.
Bildtext Ett stort antal vätgasanläggningar planeras runtom i Finland.
Bild: Samuli Huttunen / Yle

Finland tar ett steg närmare en vätgasstrategi. Förhoppningen är att bli ett ledande land inom den europeiska vätgasekonomin och producera minst 10 procent av EU:s utsläppsfria vätgas år 2030.

Finland saknar en officiell strategi för vätgas, men på torsdagen godkände regeringen ett principbeslut om de mål och åtgärder som Finland ställt upp för vätgas.

Målet är att Finland ska uppnå en ledande ställning inom vätgasekonomin i Europa.

”Finland har förutsättningar att producera minst tio procent av EU:s utsläppsfria vätgas 2030”, skriver Arbets- och näringsministeriet i ett pressmeddelande.

Runtom i landet finns det planer på att investera 10 miljarder euro i anläggningar för fossilfri vätgas.

Enligt näringsminister Mika Lintilä ska vätgas och elbränsle framställas främst för inhemskt behov.

I nuläget saknar Finland den infrastruktur som behövs för att skapa en inhemsk vätgasmarknad. Till exempel den stora vätgasanläggningen som planeras i Kristinestad kommer åtminstone i början att producera fossilfri metangas med hjälp av vätgas för den tyska marknadens behov.

Vindkraften kan möta på motstånd

Att producera vätgas kräver stora mängder förnybar energi. Vindkraftsparkerna byggs ut i snabb takt och i fjol växte Finlands vindkraftskapacitet med 75 procent.

Men vindkraftsplanerna har också stött på motstånd. Möllorna kräver mycket mark och orsakar buller.

Till exempel i Ranua bestämde kommunen förra våren att man inte vill ha några vindkraftverk på kommunens mark. Men härom veckan ändrade vindkraftsmotståndarna sin åsikt när det blev klart att en irländsk vätgasinvestering skulle föra med sig 60 jobb.

”Ren, leveranssäker och billig el är Finlands trumfkort i vätgasekonomin. Den ökande elproduktionen innebär också nya överföringsledningar där det är mycket viktigt att markägarna behandlas rättvist när de byggs”, säger Lintilä.

Enligt Arbets- och näringsministeriet har Finland flera konkurrensfördelar och för att stödja vätgasinvesteringar behövs det en gynnsam verksamhetsomgivning, reglering som stöder investeringar och ekonomiska incitament.

Vad är vätgas och varför pratar alla om den? - Spela upp på Arenan