Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Efter Vårberga stoppas också mathjälpen i Borgå centrum – räcker inte med att fixa ordningsvakt

Uppdaterad 10.02.2023 17:07.
En person plockar ihop mat under en matutdelning.
Bildtext Enligt hyresvärden har matutdelningen i WSOY-huset påverkat andra aktörer i fastigheten. Arkivbild.
Bild: Marianne Mattila / Yle

Matutdelningen i WSOY-huset i Borgå centrum har tvingats upphöra. Trängsel i korridoren och folk som sitter och köar i andra delar av huset fick hyresvärden att stoppa utdelningen.

I slutet av januari tvingades mathjälpen i Vårberga lägga lapp på luckan efter klagomål från grannar i samma fastighet. Nu har mathjälpen i Borgå centrum gått samma öde till mötes.

Mathjälpen i centrum har delats ut i WSOY-huset på måndagar. Den här veckans utdelning blev den sista, berättar Ulla Raitimo.

Hon är verksamhetsledare för föreningen Borgånejdens arbetssökande, som ordnat utdelningen.

– Nu frågar man sig vad för plats som skulle vara rätt för mathjälpen. För det finns ett stort behov, säger hon.

Mera folk i kön

I WSOY-huset har det delats ut mat i över tio år. Tidigare delade man ut så kallade EU-matkassar med främst torrvaror.

Kassarna delades ut varje vardag och då var det aldrig lika mycket människor på plats på en och samma gång, berättar Raitimo.

Utdelningen av EU-kassar avslutades för ungefär ett år sedan. I höstas började föreningen dela ut mathjälp en dag i veckan. Enligt Raitimo har 60–70 personer dykt upp på utdelningen.

Ulla Raitimo upplever inte att det varit problem på utdelningarna, bara lite tjafs om kösystemet.

Efter utdelningen i måndags tog hyresvärden kontakt med föreningen och uppgav att det varit bråk i kön och att det därför borde finnas väktare på plats, berättar Raitimo.

– När jag dagen efter frågade om det räcker med en ordningsvakt och nya arrangemang för köandet så var svaret att det inte räcker och att utdelningen måste sluta, säger hon.

Hyresvärden: Utdelningen påverkar andra i huset

Föreningen hyr en lokal i husets nedersta våning och enligt Raitimo finns det inga andra hyresgäster i samma korridor. En del besökare måste ändå gå igenom korridoren för att ta sig till andra ställen i huset.

I huset finns många andra aktörer, bland annat ungdomsverkstäder, musikinstitutet, TE-byrån och vuxensocialarbete.

Hyresvärden är i det här fallet företaget Renor, som äger WSOY-huset sedan 2005.

Ett problem med den senaste tidens mathjälp har varit att andra aktörer i huset har påverkats av utdelningen, uppger fastighetsdirektören Simo Niemelä på Renor.

Enligt Niemelä har folk i väntan på att matutdelningen ska börja gått och satt sig i andra delar av huset.

Niemelä uppger att han inte vet hur utdelningen har organiserats men att han fått flera samtal med klagomål.

Trångt och ljudligt i kön

I måndags blev några av Renors anställda vittnen till hur folk trängdes i korridoren så att det blev svårt att ta sig förbi. Ljudnivån ska också ha varit hög.

Enligt Niemelä var det frågan om 100 personer som stod i kön till mathjälpen. Utdelarna var enligt hans uppgifter två till tre stycken.

– De står inne i lokalen och delar ut mat. De vet inte om vad som händer i korridoren, säger Simo Niemelä.

Niemelä tycker det är beklagligt att mathjälpen i WSOY-huset måste upphöra. Mathjälpen är viktig, säger han, men systemet och platsen fungerar inte.

Det var ert förslag att det skulle finnas väktare på plats, varför blev det inget av det?

– Föreningen sa att de inte har råd med riktiga vakter, utan bara ordningsvakter. Och det kommer inte fungera, svarar Simo Niemelä.

Han motiverar stängningen med att Renor var tvungna att skrida till snabba åtgärder, innan något händer. Det är företagets ansvar att se till att det är säkert att röra sig i huset, betonar han.

Ord står mot ord

Ulla Raitimo från Borgånejdens arbetssökande känner inte igen sig i Niemeläs beskrivning av måndagens utdelning. Enligt henne har det aldrig varit 100 personer i kön. Antalet matutdelare brukar vara mellan fem och sex stycken, säger hon.

Raitimo säger också att matutdelningen som mest haft 74 besökare och att kön bestått av max 50 personer eftersom alla inte kommit på en och samma gång. Hon bestrider också att föreningen skulle sagt att den inte har råd med väktare.

Hon hade önskat att föreningen hade kunnat försöka åtgärda situationen. Men hon konstaterar att föreningen inte har resurser att hålla koll på om folk går vidare in i andra delar av huset.

– Hoppas staden eller någon annan kunde hitta en plats där matutdelningen skulle störa andra så lite som möjligt. För behovet finns, påpekar Raitimo.

Nätverket för mathjälpen i Borgå ska inom de kommande veckorna fundera på hur matutdelningen ska ordnas i framtiden. För tillfället återstår bara utdelningen i Gammelbacka.

Artikeln uppdaterades 10.2 klockan 15.24 med det svenska namnet på föreningen. Artikeln uppdaterades igen 10.2 klockan 17.07. Då fick artikeln mellanrubriken ”Ord står mot ord”. Då tillades också de två styckena som följer mellanrubriken där Raitimo svarar på en del av Niemeläs kritik.

Diskussion om artikeln