Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Divison 1 fick dubbla profilvärvningar inom några dagar – extern finansiering tog Paulus Arajuuri till HIFK: ”Förr eller senare är laget tillbaka i ligan”

Collage med Riku Riski och Paulus Arajuuri.
Bildtext Riku Riski och Paulus Arajuuri är vinterns två profilvärvningar till ettan.
Bild: TPS/Lehtikuva

Inom en kort tid blev fotbollsettan två profilspelare rikare. Riku Riski gjorde som han alltid tänkt och flyttade hem till TPS. Paulus Arajuuri blev i sin tur lockad av ett föryngrat HIFK.

Helsingfors IFK föll från ligan efter en mardrömssäsong och tar nu ny fart från division 1 med ett billigare lagbygge.

Klubben, som fått vänja sig med konkurshot under de senaste åren, bygger nu nytt med nya tränaren – och tidigare IFK-spelaren – Sami Okkonen och en ung trupp.

Därför sticker måndagens värvning av Paulus Arajuuri ut. Den 34-årige backklippan slutade i landslaget för ett drygt år sedan och skrev på för HJK så sent som i somras efter en lång utlandsrunda.

Efter ett halvår hos de finländska mästarna bytte backen till lokalrivalen en serienivå nedanför.

– Det här är början på ett nytt projekt, och förr eller senare kommer IFK att vara tillbaka i fotbollsligan. Det tycker vi alla. Det gäller bara att fokusera på rätt saker och tro på den långsiktiga planen, säger Arajuuri om tvåårskontraktet till Yle Urheilu.

Skadade sig direkt i HJK

Pengarna som behövdes för att få Arajuuri kommer inte från HIFK:s egen spelarbudget, utan från ett par samarbetspartners.

Samtidigt är stjärnvärvningens status högst oklar. På ett halvår i HJK spelade han bara drygt 200 minuter.

– Jag har haft turen att undvika skador under de senaste åren och fått spela massor av matcher. Men förra hösten var jobbig, jag skadade mig direkt i min första match och vristen var jobbig rätt länge, berättar den leende landslagsikonen.

– Nu har jag fått vila och borde vara helt frisk. Försäsongen är lång och det finns gott om tid för att hitta formen, och just nu finns det inga hinder för att träna fullt.

I IFK säger han sig vilja sprida energi och hjälpa de unga förmågorna.

– Trots att jag börjat komma upp i åren så hoppas jag kunna bidra med energi och krut till lagets vardag. Jag är väldigt ivrig över att få komma med.

Riski återvände hem

Förra veckan presenterades en annan profilvärvning till samma serie. Riku Riski återvänder till hemstaden och skrev på för 2+1 år med TPS.

En värvning som liknar HIFK:s kap.

– Det har alltid funnits i tankarna att någon dag återvända till TPS, sa 33-åringen i samband med presentationen.

Riski kommer även han som en tidigare landslagsspelare som spelat i stora klubbar – senast i HJK. Men anfallarens fjolår förstördes av en skada, och det har hunnit gå några säsonger sedan hans hetare somrar.

Nu återförenas han med Kasper Hämäläinen, som numera också har roll som hjälptränare i laget.

– Vi ska utgå ifrån att vi erfarna spelare tar vårt ansvar och samtidigt försöker hjälpa de yngre killarna att ta sina nästa steg. Vi ska jobba tillsammans för segrarna och för att kunna få klubben att gå framåt.

Diskussion om artikeln