Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vissa saknas, andra lever på gatan – Khaled i Korsnäs oroar sig över sina släktingar i Turkiet och Syrien

Uppdaterad 11.02.2023 11:51.
Khaled Hussien oroar sig över sin släkt - Spela upp på Arenan

Räddningsarbetet fortsätter i rasmassorna efter jordbävningen i Turkiet. För Khaled Hussien i Korsnäs känns allting overkligt. En stor del av hans släkt finns i de drabbade områdena och han vet inte om de klarat sig eller inte.

Det har gått några dagar sedan den massiva jordbävningen i Turkiet då jag träffar Khaled Hussien i Korsnäs, där han bor med sin fru och deras tre barn.

Khaled har bott i Finland sedan 2017, men en stor del av hans släkt bor fortfarande i Syrien och i Turkiet.

Han berättar att han har syskon och kusiner i Sanliurfa i Turkiet, ett av de områden som drabbats hårt av jordbävningen.

Också på den syriska sidan i Kobane och Afrin har han flera släktingar. De släktingar som bor i Syrien har han ännu inte fått kontakt med.

– Jag har inte fått kontakt med dem. Det är svårt med telefonlinjerna och internet. Jag vet inte om de lever eller om de är döda.

Khaled sitter i soffan och bläddrar i sin telefon. De släktingar som klarat sig, bland annat hans faster, har skickat honom bilder och videon om hur läget är.

– Deras liv är svårt. Husen är sönder och mycket människor lever på gatan eller i parken. Alla sprang bara ut och tog inte med kläder eller andra saker. De tog barnen och sprang ut.

Människor sitter under ett plastskynke i skydd för regnet.
Bildtext De som överlevt jordbävningen har fått ta tillfälligt skydd under enkla presenningar.
Bild: Privat

Khaled visar en video där ett tiotal av hans släktingar sitter hopklämda under ett plastskynke och försöker hålla upp värmen i det kalla februarivädret.

– De har byggt ett tak av plast och så sitter de där under, 15-20 personer sitter under ett plastskynke. De har inga varma kläder, ingen eld och ingen mat.

Så här ser vardagen ut just nu för många av de drabbade turkarna och syrierna.

– Alla människor lever på gatan eller ute. Det blir kallt, det är svårt för barnen och äldre människor. Jag vet inte vad vi ska göra. Jag hoppas att alla människor och alla länder hjälper Syrien och också Turkiet.

Khaled säger att det behövs en massa förnödenheter, speciellt i Syrien.

– Nu kommer mycket hjälp till Turkiet, men lite till Syrien. Syrien behöver grävmaskiner, bilar, läkare, ambulans, medicin, mat, kläder, allt.

Khaled fortsätter bläddra vidare bland sina meddelanden. Oron är stor över de släktingar som nu tvingas leva på gatan. Samtidigt gnager ovissheten honom. Har hans syskon i Syrien klarat sig, hans kusiner? Själv kan han inte göra så mycket annat än att hoppas på det bästa.

En man sitter i en soffa och bläddrar i sin telefon
Bildtext Khaled Hussien håller kontakt med sin släkt via telefon. Men han har endast fått kontakt med sina släktingar i Turkiet.
Bild: Juho Teir / Yle
En man rutig skjorta sitter vid ett köksbord och tittar mot kameran.

Röda Korset i Vasa väntar på nationell insamling för jordbävningsdrabbade: ”Pengar gör mest nytta”

Jordbävningen som drabbat Turkiet och Syrien har fått många österbottningar att vilja hjälpa till på något sätt.