Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Viivi Lehikoinen fick bragdmedaljen, Mikael Ylöstalo årets tränare då det finlandssvenska idrottsåret firades: ”EM-finalen sammanfattade alla mina drömmar”

Viivi Lehikoinen firar segern i semifinalen.
Bildtext Viivi Lehikoinen får FSI:s bragdmedalj 2022.
Bild: EPA-EFE/RONALD WITTEK/All Over Press

Finska rekord slog högt då FSI belönade de bästa idrottarna under det finlandssvenska idrottsåret 2022. Viivi Lehikoinen, EM-finalist och finsk rekorddam på 400 meter häck, och hennes tränare Mikael Ylöstalo fick båda pris.

Finländskt rekord i VM – nytt finländskt rekord i EM.

Den prestationen var svår att slå då Finlands Svenska Idrott (FSI) belönade årets bästa prestationer på fredagen. Viivi Lehikoinen från Helsingfors IFK fick bragdmedaljen 2022.

– Det heter ju att man blir hungrigare ju mer man äter, säger Lehikoinen i Det finlandssvenska idrottsåret – programmet som ersätter den tidigare finlandssvenska idrottsgalan och som sändes i Yle Fem på fredagen.

– Fjolåret var väldigt viktigt för mig, speciellt efter alla tunga år. Det var ändå det här man hade jobbat på, att kunna prestera på topp då det betyder som mest i stortävlingar. Vissa dagar hade jag hunnit överväga om det alls är värt att fortsätta satsa. Nu har jag fått uppleva saker jag bara drömt om.

Vad var årets höjdpunkt för dig?

– EM-finalen, utan tvekan. Där sammanfattades alla mina drömmar. Den förra sommaren var dessutom en då jag faktiskt kunde njuta av alla stora stunder, säger Lehikoinen om tävlingen dit hon tog sig med rekordet 54,50 i semifinalen.

Tränaren Mikael Ylöstalo har också märkt av en klar förändring i Lehikoinens inställning:

– Hon är väldigt analytisk och funderar mycket på hur olika saker och ting går ihop. När vi såg över träningsupplägget för några år sedan så var hon osäker och det syntes. Den osäkerheten är som bortblåst nu. Hon är glad och positiv på träningarna, så har det inte alltid varit, säger han.

Mikael Ylöstalo i Sibbo.
Bildtext Mikael Ylöstalo är också bekant som Yle Sportens friidrottsexpert.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Lehikoinen var inte den enda av Ylöstalos adepter som presterade på topp sommaren 2022. Samuli Samuelsson satte nytt finskt rekord på 100 meter. Och Ylöstalo belönades med priset för årets tränare.

– Är det belönande att vara tränare? Det är omöjligt för mig att svara på. Det här är en livsstil för mig, säger Ylöstalo.

Samuli Samuelsson berättar i sin tur att Ylöstalo som tränare är väldigt lugn och kommunikativ.

– Och så är han bland de bästa som finns när det gäller teknikträning. Han är utan like. Han imponerade på mig direkt då jag flyttade hit. Han behåller alltid lugnet och kan ge feedback på ett konstruktivt sätt, säger Samuelsson.

”Envisa” Malin Karell fick ungdomspriset

Det var tre lovande finlandssvenska juniorer som tävlade om FSI:s ungdomspris: spjutkastaren Malin Karell, skytten Alexandra Rosenlew och Finlands framtidshopp inom nordisk kombination Alva Thors.

Av dem var det Karell från Sjundeå IF som fick huvudpriset medan de två andra delar på andra plats. Under sommaren vann Karell guld i U18-FM och placerade sig på fjärde plats i U18-EM i Jerusalem.

Årsbästat 56,42 med ett 500-gramsspjut är etta i världen i åldersklassen.

Porträttbild på Malin Karell.
Bildtext Malin Karell säger att karriärens stora mål just nu är OS i Brisbane 2032.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– Jag har under året lärt mig att hantera mina tävlingsnerver mycket bättre. I Jerusalem var jag väldigt nervös inför finalen, och det syntes också i resultatet. Men före FM-finalen bestämde jag mig för att kasta långt och gjorde det. Att det var i den näst sista omgången jag fick till det var ännu skönare, säger hon.

– Hon är ganska envis, men det är vi alla i familjen. Hon har bra teknik och får den att fungera tillsammans med alla andra egenskaper. En bra kastarm, helt enkelt, summerar pappa och tränaren Marcus Karell.

IK Falken årets förening – profilen hyllar talkoandan

Årets förening hittas i sin tur i Pedersöre. IK Falken får priset inte minst för att ha arrangerat flera lyckades tävlingar och för att de erbjuder gratis verksamhet åt sina medlemmar.

– Det här känns bra. Jättebra. Det här är ett erkännande för alla aktiva, funktionärer, ledare och tränare i föreningen. Vi måste väl ha gjort någonting rätt, säger ordförande Greger Forsblom.

IK Falken-juniorer springer på en gräsplan.
Bildtext Glada IK Falken-juniorer. Arkivbild.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Att kunna erbjuda kostnadsfri verksamhet är något som är möjligt dels tack vare lyckade Ärevarv, men framför allt talkoandan inom föreningen. Skidprofilen Tage Ray är fortfarande aktiv talkoarbetare – något han inte skulle byta ut för något i världen.

Inte ens då man får hoppa in klockan 3 på natten efter en dans.

– Det är inte alltid lika roligt, men det är talkokulturen som håller föreningen igång. Det är vi väldigt tacksamma för. Egentligen betyder talkoarbetet allt, säger han.

Se Det finlandssvenska idrottsåret 2022 här!

Det finlandssvenska idrottsåret - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln