Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Iittala kallar in gångna generationers glasblåsare då lamporna i Åbo slott får nya kupor

En man undersöker en enorm glaskupa.
Bildtext Glasblåsarmästaren Tero Välimaa undersöker den 25 kilogram tunga glaskupan som ska pryda lamporna i Åbo slott.
Bild: Miki Wallenius / Yle

De första enorma glaskuporna är nu färdiga i Iittalas glasfabrik. Kuporna ska pryda lamporna i Åbo slott, där flera motsvarande kupor har gått i kras under åren.

– Så här stora kupor varken tillverkas eller blåses någonstans, säger den planerande arkitekten Tapani Mustonen.

I Iittalas glasfabrik i Tavastehus tillverkas nu stora och tunga glaskupor till Åbo slott. Diametern på kuporna är en halv meter bred och kuporna är 80 centimeter höga.

Senast tillverkade fabriken liknande kupor år 1994. De som gjorde kuporna då finns inte längre bland personalen. Därför måste man lära sig tekniken för att blåsa de 25 kilogram tunga glaskuporna på nytt.

Från en generation till en annan

En del av personalen på glasfabriken hade aldrig tidigare sett så stora kupor tillverkas.

– Vi har fått söka fram rätt tillverkningsteknik. Numera finns det inte många som har gjort motsvarande kupor, säger glasblåsarmästaren Tero Välimaa.

Iittala vände sig till den redan pensionerade glasblåsarmästaren Heikki Punkari för att få hjälp. Punkari var assistent på 70-talet då fabriken tillverkade likadana glaskupor.

Stora klotformade glaskupor hänger från taket i Åbo slott.
Bildtext De klotformade kuporna för lamporna i Åbo slott är ungefär en halv meter i diameter.
Bild: Yle / Lassi Lähteenmäki

I höstas ordnade fabriken en praktikdag där kunskap om hur kuporna tillverkas fördes över till nästa generation glasblåsare.

– Vi har att göra med en väldigt stor massa glas. I ändan av blåsröret finns ungefär 25 kilogram glas. Om glasblåsaren inte har rätt teknik är det omöjligt att hantera vikten, säger Välimaa.

Inredningsarkitekten Carin Bryggman designade flera olika lampor till Åbo slott i mitten på 50-talet. Bryggman var inredningsarkitekt i slottet i över 40 år och har designat en stor del av de möbler, vitrinskåp och lampor som finns i slottet i dag.

Lungorna räcker inte till

De kupor som nu tillverkas i fabriken ska placeras i Drottningsalen och i slottets entré. Kuporna finns i två modeller, klot- och cylinderformade.

I Iittalas fabrikshall tar det en knapp halvtimme att tillverka en kupa. Upp till sju till åtta glasblåsare deltar i processen.

Under själva tillverkningen byter blåsarna av varandra, annars blir den fysiska bördan för tung. Ibland måste man använda tryckluft då människolungan inte räcker till.

– Ju mer glasmassa, desto svårare blir det att kontrollera temperaturen. Temperaturväxlingen är en hel annan i så här stora massor glas, jämfört med den vi hanterar i normal tillverkning, säger Tero Välimaa.

En äldre man med skyddsglasögon i glasfabriken.
Bildtext Enligt planerande arkitekt Tapani Mustonen krävde tillverkningen av nya glaskupor mycket förberedande arbete.
Bild: Miki Wallenius / Yle

Arkitekten Tapani Mustonen blir uppenbart glad då han får ett fynd från Iittalas arkiv framför sig; de ursprungliga ritningarna till glasets gjutform i trä.

Det här är finsk kulturhistoria, det är design och expertis från början till slut. Det är bra att man kan upprätthålla traditionen i Iittalas fabrik också med de här glaskuporna.

Den ursprungliga gjutformen är museiföremål

Den ursprungliga gjutformen till kuporna i Drottningsalen har varit utställd i tiotals år i Iittalas designmuseum.

Träet var torrt och gjutformen fick ligga i blöt länge innan glasblåsarna vågade använda den.

Formen måste blötas för att den ska tåla hett glas, säger Tero Välimaa.

Hela projektet började redan för drygt två år sedan. Först letade man fram alla dokument som fanns om att tillverka stora glaskupor.

Sju personer kring en stor glödande het glaskupa.
Bildtext Det krävs många glasblåsare för att tillverka en enda glaskupa. Bilden är tagen i Iittalas glasfabrik i december.
Bild: Miki Wallenius / Yle

Det dröjde länge att få fram rätt färg på glasmassan. Den måste vara precis rätt, svagt gulaktigt grön och full med små luftbubblor.

– Tidigare har Iittalas fabrik tillverkat glaskupor till Åbo slott åren 1957, 1961, 1973 och 1994. Trots att glasblåsarna har haft ett recept att följa finns det små skillnader mellan partierna, säger Tapani Mustonen.

Numera strör glasblåsarna aska på den heta glasbollen för att få fram luftbubblorna. Förr gjordes bubblorna genom att blåsarna kastade vedklabbar i glasmassan.

Kuporna går i kras i slottet

Den här gången tillverkas 20 cylinderformade och 15 klotformade glaskupor. Åbo slott borde klara sig på den här leveransen ett tag.

Ibland går de värdefulla handblåsta kuporna sönder i slottet.

– Oftast går kuporna sönder i samband med att man ställer i ordning för evenemang. Något knäpper till glaset och krossar kupan. Därför behövs det nya, säger Tapani Mustonen.

Artikeln är en bearbetning av artikeln Iittalassa puhalletaan jättimäisiä valaisinkupuja Turun linnaan – lasinpuhaltajamestari: ”Jos tekniikka ei ole hallussa, massa vie tekijän mennessään” av Miki Wallenius. Den ursprungliga artikeln publicerades den 10 december 2022.