Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Aleksi Kurki, 20 år, blir kommunstyrelsens ordförande i Pyttis – veterligen Finlands yngsta på posten

En ung man framför kommunhuset i Pyttis.
Bildtext Aleksi Kurki gör möjligtvis rekord då han som 20-åring valdes till ordförande för Pyttis kommunstyrelse.
Bild: Noora Palola / Yle

Den 20-årige Aleksi Kurki (Saml) ska leda kommunstyrelsen i Pyttis i Kymmenedalen. Han studerar handelsvetenskap och sitter också i välfärdsområdesfullmäktige.

Då Kurki valdes till ordförande den 6 februari blev han veterligen samtidigt den yngsta personen i Finland på posten – någonsin.

– Förvånansvärt lite har jag fått höra kommentarer om min ålder efter att det kom fram att jag föreslås bli ordförande, säger Kurki.

Han har suttit i Pyttis fullmäktige sedan valet sommaren 2021 då han var 18 år. För ett år sedan valdes han också in i Kymmenedalens välfärdsområdes fullmäktige.

Kurki börjar som ordförande mitt i den här perioden eftersom den tidigare ordförande Toni Vanhala (Saml) bad att få lämna sin post efter att han valts till utvecklingsdirektör i Kotka.

Sammanhållningen får tack

Då det kommer till kommunpolitik vill Kurki lyfta fram kommunens livskraft.

– Det är viktigt att vi lockar nya företag, sporrar att hitta på nya saker, som ger välfärd till alla i Pyttis. En annan viktig sak är idrotts- och hobbymöjligheter, säger Kurki.

Aleksi Kurki nämner att en av Pyttis styrkor också är hans styrka: fördomsfrihet. Han vill samtidigt tacka sin hemkommun för att det finns en fin sammanhållning och en fin kultur kring beslutsfattandet.

– Här jobbar vi i samförstånd över partigränserna. Jag vill verkligen hålla fast vid Pyttisandan, säger Kurki.

Mies seisoo lumisessa maisemassa.
Bildtext Aleksi Kurki vid stranden till Huutjärvi.
Bild: Noora Palola / Yle

Kommunsammanslagningar är inte bara av ondo om kommunerna inte klarar sig själva, tycker Kurki. Men i Pyttis finns det inget behov för det.

– Vi har ett väldigt starkt intresse för att hållas självständiga och har en ekonomisk situation som möjliggör det.

Pendlar mellan Helsingfors och Pyttis

Vid sidan om sina förtroendeuppdrag studerar Aleksi Kurki handelsvetenskap vid Aalto-universitetet. Vardagen tillbringar han därför i huvudstadsregionen, därifrån han reser till Pyttis flera gånger i veckan.

Han har funderat på hur tiden ska räcka till allt, men tack vare en omsorgsfull tidsplanering är det möjligt. Och det finns till och med tid för fritid.

Aleksi Kurki är uppställd i riksdagsvalet den här våren.

– Om jag väljs in i riksdagen så får jag tänka om mina prioriteringar. Just nu är jobbet som kommunstyrelsens ordförande min högsta prioritet.

Tjugoåringar sitter sällan på ordförandeposten

Kommunförbundet säger att de inte har full koll på hur gamla alla som någonsin valts till ordförande för kommunfullmäktige och kommunstyrelser har varit.

Forskningschef Marianne Pekola-Sjöblom vid Kommunförbundet tror inte heller att någon annan instans sitter på den informationen.

– Inofficiellt kan man nog nästan officiellt säga att Kurki veterligen är den yngsta som någonsin valts till ordförande, säger Pekola-Sjöblom.

När den nuvarande kommunfullmäktigeperioden startade i augusti 2021 var den yngsta ordförande för en kommunstyrelse 24-åriga Linda Lähdeniemi. Hon svingar klubban i Pungalaitio i Birkaland.

Hon valdes till ordförande för första gången redan mitt under den förra fullmäktigeperioden då hon var 22 år.

Nuori vaaleahiuksinen nainen katsoo hymyillen kameraan.
Bildtext Milla Veteläinen blev vald till ordförande för ett fullmäktige då hon var 19 år.
Bild: Mimmi Nietula / Yle

Den yngsta ordförande för ett kommunfullmäktige är veterligen Milla Veteläinen. Hon valdes till posten i Suomussalmi i Kajanaland i augusti 2021, 19 år gammal.

Kommunförbundet följer huvudsakligen endast med ordförandeval som görs genast efter ett kommunval.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Aleksi Kurki, 20, aloittaa kunnanhallituksen puheenjohtajana Pyhtäällä – tiettävästi Suomen nuorin pestissään.

Diskussion om artikeln