Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Eldrivna pickups och lastbilar – USA satsar stort på klimatvänliga fordon

Svenska Yles korrespondent Daniel Olin fick provköra en elektrisk långtradare som är ”Made in USA”. - Spela upp på Arenan

Elektrifieringen av den amerikanska bilparken framskrider med stormsteg. I framtiden ska inte bara amerikanska pickups vara eldrivna utan även allt fler långtradare ska gå på el.

President Joe Bidens ambitiösa mål är att hälften av alla bilar som säljs i USA 2030 ska vara eldrivna. Det ska lyckas genom det amerikanska gigantiska klimatpaketet som kallas Inflation Reduction Act och trädde i kraft vid årsskiftet.

Klimatpaketet är värt 369 miljarder dollar och består bland annat av statliga subventionerna och skattelättnaderna som ges till den amerikanska bilägaren som byter till ett eldrivet fordon, förutsatt att bilen är tillverkad i USA.

Ett stöd på 7500 dollar har fått fart på amerikanska bilägare. Det enorma intresset för eldrivna pickups har överraskat både de amerikanska bilförsäljare och tillverkarna.

Amerikanska biltillverkare satsar stort på att eldrivna pickups.
Bildtext Amerikanska biltillverkare satsar stort på att eldrivna pickups. Bland annat General Motors har meddelat att de slutar tillverka bensindrivna bilar 2035.
Bild: Daniel Olin / Yle

– Efterfrågan är stor, genast när vi får en hit till butiken säljs den, säger Chaydan Lauber som säljer bilar i sydvästra Virginia.

Han visar oss el versionen av den mest sålda bilen i USA, en Ford 150 pickup.

– Många av våra kunder är trötta på det dyra bränslepriset, de gillar även den effekt som en eldriven pickup har och det statliga stödet fungerar som en morot.

Chaydan Lauber är bilförsäljare i Lynchburg, Virginia.
Bildtext Chaydan Lauber är bilförsäljare i Lynchburg, Virginia. Han berättar att tusentals amerikaner står i kö för att köpa en elektrisk pickup.
Bild: Jouni Soikkeli/Yle

Chaydan Lauber berättar att en annan orsak till den stora efterfrågan är att bilbatteriet har många olika funktioner. Han visar de många eluttagen som finns på flaket.

– Här kan man ladda verktyg eller varför inte koppla in ett kylskåp eller tv. Bilen kan användas som ett vardagsrum.

Klimatvänliga långtradare på de amerikanska motorvägarna

Över 20 procent av alla fordon i världen finns i USA. En tredjedel av utsläppen på amerikanska vägarna kommer från dieseldrivna lastbilar.

Men i framtiden ska även en större andel av lastbilarna i USA gå på el.

Företaget Camrett Logistics är en av pionjärerna, de har redan två eldrivna långtradare som kör skytteltrafik mellan två lager i Virginia.

– Om tio år tror jag att 70-80 procent av våra drygt 20 lastbilar kommer att vara klimatvänliga, säger företagets vice VD, Cameron Peel.

Cameron Peel vide VD på logistikföretaget Camrett Logistics i Wytheville, Virginia. Av företagets 20 lastbilar är två eldrivna. De har beställt ytterligare två el lastbilar. Långtradarna kör skytteltrafik mellan två lagerbyggander. På lunchpausen laddas de. Räckvidden för lastbilen bako honom är 250 kilomter. De nya lastbilarna som de har beställt har en räckvidd på 350 kilometer.
Bildtext Cameron Peel är vice VD på logistikföretaget Camrett Logistics i Wytheville, Virginia. Av företagets 20 lastbilar är två eldrivna. De har beställt ytterligare två nya el lastbilar. Långtradarna kör skytteltrafik mellan två lagerbyggander. På lunchpausen laddas de. Räckvidden för lastbilen bakom honom är 250 kilometer. De nya lastbilarna som de har beställt har en räckvidd på 350 kilometer på en laddning.
Bild: Daniel Olin / Yle

Han säger att lastbilens enorma bilbatterier fortfarande är dyra, men kostnaderna kommer ner samtidigt som räckvidden ökar.

Det amerikanska klimatpaketets målsättning är att minska USA:s koldioxidutsläpp med 40 procent till 2030 räknat från 2005 års nivåer.

En annan målsättning är locka investeringar till USA. Tanken är att elbilarna i framtiden till en hög grad ska vara ”Made in USA”.

EU anklagar USA för protektionism i klimatomställningen, berättar Svenska Yles korrespondent i Bryssel. Kommissionen föreslår motåtgärder, men unionen är inte enig och speciellt mindre länder tror att större medlemmar gynnas. ”Bland annat Finland har varit väldigt aktiv och sagt att det här överhuvudtaget inte är en bra idé då det hotar den indre marknaden.” - Spela upp på Arenan

En batterifabrik planeras nu i sydvästra Virginia i närheten av den jättelika Volvofabriken, där alla eldrivna lastbilar för den nordamerikanska marknaden tillverkas.

– En ny batterifabrik skulle innebära att vi har en fullständig leveranskedja för att tillverka en elektrisk lastbil här i Virginia, konstaterar Cameron Peele.