Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marin om diskussionerna med Zelenskyj: Det här ökade trycket i varje EU-land att leverera vapen

Uppdaterad 10.02.2023 12:25.
Statsminister Sanna Marin (SDP) deltog i EU-toppmötet i Bryssel, där bland annat ytterligare militärhjälp till Ukraina diskuterades. Enligt Marin är Finland redo att hjälpa landet "på alla sätt vi bara kan". - Spela upp på Arenan

Statsminister Marin kunde inte bekräfta uppgifter om enskilda vapenlöften från medlemsländerna, efter den ukrainska presidentens besök i Bryssel under torsdagen. Diskussionerna hölls enligt henne på en generell nivå.

BRYSSEL Finland stöder tanken på att öka den europeiska försvarsindustrins produktion för att hjälpa Ukraina och säkra det nationella försvaret.

Det sa statsminister Sanna Marin efter gårdagens toppmöte i Bryssel, där hon hade tillfälle att överlägga med den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

- Jag tror att vi under de kommande veckorna och månaderna måste diskutera behovet av att sända ännu tyngre krigsmateriel till Ukraina. Den här diskussionen kommer att föras om luftvärn, luftförsvar och stridsplan, konstaterade Marin.

Hon hade också framfört att Finlands bidrag ställs i relation till vår egen säkerhet som Rysslands granne, vilket hon sa att Zelenskyj förstod. Diskussionen var samtidigt ett tillfälle att berätta om de vapenleveranser som Finland redan har bidragit med.

EU-ledare i rundabordsförhandlingar med den ukrainska presidenten i Bryssel
Bildtext I diskussionerna med Zelenskyj ingick Finland i en grupp med flera baltiska länder, Danmark, Tjeckien och Slovenien.
Bild: European Union

Inga specifika löften

Samtalen med den ukrainske presidenten fördes i mindre grupper under toppmötet och hölls enligt Marin på en generell nivå, utan specifika vapenlöften.

Den ukrainska parten hade tidigare under dagen antytt att man hade fått försäkringar av flera EU-ledare att Ukraina förses med stridsplan, vilket numera ligger högt på den ukrainska önskelistan.

Enligt Marin är det upp till varje land att se vad man kan bidra med. Att Zelenskyj personligen kunde besöka Bryssel hade ändå en viktig betydelse, bedömde hon.

- Jag tror att det ökade trycket i varje EU-land att leverera vapen, och också tyngre försvarsmateriel.

Macron: Flyg kommer att dröja

Den franske presidenten Emmanuel Macron sa efter toppmötet att även om Ukrainas allierade i Europa skulle besluta att sända stridsplan, så kan man inte förvänta sig en leverans inom de kommande veckorna.

Det är speciellt frågan om eventuella stridsplan till Ukraina som har väckt farhågor om att kriget eskalerar till den grad att Nato blir involverat.

När Zelenskyj besökte Storbritannien under onsdagen fick han ett löfte om att britterna kan utbilda ukrainska piloter. Polen och Slovakien överväger att bidra med flera MiG-29-plan, som Ukraina redan använder.