Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Osäkra dieselpriser oroar österbottniska transportbolag: ”Alla kostnadsökningar som kommer är en katastrof”

Uppdaterad 13.02.2023 18:29.
Rekkoja logistiikkakeskuksessa Vantaalla
Bildtext Arkivbild.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Importförbudet på ryska oljeprodukter kan leda till högre dieselpriser, vilket oroar transportbolag i Österbotten. Både för att deras egna kostnader ökar och för att industrin och Finlands export kan drabbas.

Ryssland var innan kriget i Ukraina EU:s största dieselleverantör och stod för omkring halva förbrukningen i EU. Men sedan början av veckan råder det importförbud på ryska oljeprodukter, som en del av sanktionerna mot Ryssland.

Importförbudet syns redan nu delvis i dieselpriset, eftersom marknaden vetat att det är på väg. Men bränslebolagen tror ändå att dieselpriset kan öka ytterligare och att det till och med kan bli brist.

– Vi kan bara ana och gissa vad importförbudet kommer att innebära. Kortsiktigt stiger det helt säkert och sen kanske det jämnas ut med tiden, säger Mikael Löfqvist på transportbolaget Scandic Trans.

– Alla kostnadsökningar som kommer är katastrof för transportsektorn, som har väldigt små marginaler. Om det kommer chockhöjningar, så fast man försöker ha en bränsletilläggsklausul hinner det inte med när höjningen kommer. Så vi ligger alltid efter, säger Rolf Kuula på Kalottspedition i Korsholm.

Frågan är hur många prishöjningar Finlands konkurrenskraft håller för

Ida Saavalainen

Transportbolagen är också oroliga för hur hela kedjan kommer att påverkas, från industri till konsument.

– Frågan är hur många prishöjningar Finlands konkurrenskraft håller för. Det påverkar hela kedjan och bränslepriserna har varit utmanande redan en längre tid, säger Ida Saavalainen vid Ahola Group i Karleby.

Men Saavalainen ser ändå positivt på framtiden.

– Det är ändå en fungerande marknadsekonomi vi lever i och på lång sikt borde priset komma ner till en nivå som är hållbar i längden. Så inte är jag jätteorolig ändå, konstaterar Saavalainen.

Inte bara dieselpriset som påverkar

Bränsleklausulerna som transportbolagen har i avtalen med sina kunder gör att de kan anpassa sina priser till bränslepriset, så länge prisändringen inte sker för snabbt.

Löfqvist berättar att de sedan 2022 börjat justera bränslepriserna två gånger i månaden för att kunna reagera snabbare på prisförändringar.

Men han påpekar att det också är annat som påverkar deras kostnader när oljepriset stiger.

– Vårt pris mot kunden anpassas gällande bränslepriser, men det är mycket annat också. Om råoljan stiger så kommer däckpriset stiga, priset på olja till motorer kommer att stiga, och priset på alla andra material som använder sig av olja direkt eller indirekt, kommer att stiga.

Dieseln kommer ännu behövas i många år

Transportbranschen har sedan tidigare tittat på alternativa drivmedel med anledning av klimatmålen. Men det kommer ändå dröja innan dieseln går att ersätta, tror Löfqvist.

– Diesel kommer vi att behöva i många år framåt. En lastbil har en avskrivningstid på mellan fem och tio år ungefär. Så om vi idag beslutar att vi inte ska köra mera på diesel, så kommer vi ändå garanterat behöva köra på diesel ännu om 10-15 år, säger Löfqvist.

yleiskuva - Postin käytössä olevan sähkökuorma-auton keula.
Bildtext Det dröjer innan ellastbilar helt kan ersätta dieselbilar på längre sträckor, tror transportbolagen Yle Österbotten pratat med.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

Löfqvist berättar att de börjat använda HVO-diesel, eller förnybar diesel, men påpekar att produktionen ännu är för liten. Han tror att en kombination av vätgas och el kan vara en möjlighet inom några år för deras del.

Ahola Group har skaffat både en ellastbil och en gasbil. Men Saavalainen berättar att de ännu testas.

– Ellastbilen är dedikerad till vissa flöden och en viss kund, så det är mer som ett test i det här skedet, så får vi se hur den funkar i praktiken, säger hon.

Löfqvist önskar nu att yrkesdieseln, som diskuterats en tid, skulle tas i bruk. Yrkesdieseln skulle innebära skatteåterbäring för transportbolagen för varje tankad liter.

– Sedan finns det många andra saker. Man borde också se till att det finns incentiv för bränslebolag att tillverka miljövänligare HVO-diesel och att det tillverkas tillräckligt mycket så det räcker till marknaden.

Artikeln korrigerad 13.2.2023 kl. 18:27. Några bokstäver hade fallit bort. Transportbolaget heter Scandic Trans, inte Scan Trans.

Diskussion om artikeln