Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amsterdam förbjuder offentlig cannabisrökning

Red light district i Amsterdam
Bild: imago images / Jochen Tack/ All Over Press

I Amsterdams gamla stad ska det bli förbjudet att röka cannabis utomhus. Trots att coffeeshops räknas till stadens stora attraktioner, har invånarna ledsnat på de oarter haschturismen medför.

Det var på torsdagen som Amsterdams myndigheter meddelade om en rad åtgärder för att öka trivseln och säkerheten i De Wallen, den mest ikoniska delen av stadens centrum.

På många av världens mest kända turistmål irriteras lokalbefolkningen av massturismens nackdelar, och Amsterdam är inget undantag. Staden gästades under 2022 av omkring 18 miljoner turister. I och med att pandemirestriktionerna hävts, har gästernas beteende blivit ännu respektlösare.

Amsterdam är berömt för sina så kallade coffeeshops, där också turister kan avnjuta små mängder marijuana och hasch. Hittills har det även gått att ta en joint ute på gatan. Men från och mitten av maj bör rökandet ske inomhus, har stadens ledning bestämt.

Många turister köper narkotika av gatuförsäljare, och bidrar på så vis till brottsligheten, påpekar myndigheterna.

En talesperson för Amsterdams stad vittnar om hur obehaglig stämningen kan bli, i synnerhet nattetid:

– Många alkohol- och narkotikapåverkade människor kan drälla omkring i timtal. Det går ut över de boendes nattro, och över trivseln och säkerheten i hela stadsdelen.

"Turistzombier med glasartad blick"

Även då det gäller utskänkning och förtäring av alkohol, skärper Amsterdams stad reglerna. Försäljningen av alkohol i butikerna i Wallen ska inte tillåtas efter klockan 16 på helgerna. Och områdets barer får inte släppa in nya kunder efter klockan 1 på natten, och bör även stänga tidigare.

Vidare ska bordellerna slå igen klockan 3 på småtimmarna, varvid även sexarbetarna bör försvinna från sina fönster. I nuläget kan den här sortens verksamhet pågå ända till 6 på morgonen.

Diederik Boomsma, ordförande för kristdemokraterna i Amsterdams stadsfullmäktige, är mycket nöjd med de de nya åtstramningarna.

– Vi har i åratal önskat ett förbud mot cannabisrökning på offentliga platser. Vissa dagar kan man inte ta sig en promenad i centrum utan att hela tiden andas in lukten av cannabisångor, medan turistzombier irrar runt med glasartad blick. Det måste bli slut på sånt, säger Boomsma till nyhetssajten Dutch News.

– Amsterdam måste äntligen bli kvitt bilden av ett Valhall av köpt sex och droger. Vårt budskap till turisterna är: Välkomna! Men om ni bara kommer för att sniffa, svälja eller röka droger, så håll er borta.

Dutch News, Tagesschau