Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Finansminister Saarikko: Statens lån kostar Finland 10 miljarder per år

Uppdaterad 10.02.2023 14:08.
Annika Saarikko
Bildtext Finansminister Annika Saarikko (C).
Bild: Silja Viitala / Yle

Enbart inflationen och de stigande ränteutgifterna kräver att staten lånar minst 10 miljarder euro årligen under nästa regeringsperiod för att täcka utgifterna. Det säger finansminister Annika Saarikko (C).

Finansministeriets nyaste kalkyler som publiceras på måndag visar att situationen gällande statsskulden är allvarlig och försämras i snabb takt, säger Finansminister Annika Saarikko i Yles morgonprogram.

– Siffrorna innebär att följande regering kommer vara tvungen att lyfta över 10 miljarder i lån varje år. Det här är en grundkostnad, utan några kriser eller politiska beslut om ökade utgifter, säger Saarikko.

Största delen består av ränteutgifter för statens existerande lån. En annan snabbt ökande utgiftspost är de automatiska indexhöjningarna för välfärdsområdena, pensionerna och utbildningen.

Även det här bidrar till behovet av mera lån, säger Saarikko.

2,5 miljarder lån utöver kriserna

Finska staten hade i slutet av januari en skuld på dryga 144 miljarder euro.

Förutom coronapandemin och energikrisen har regeringen Marin ökat skuldsättningen med 2,5 miljarder euro, säger Saarikko och räknar upp vårdardimensioneringen, satsningarna på utbildning och höjningen av låga pensioner.

Saarikko anser att alla partier bär ett ansvar för skulden, men blickar också tillbaka på Matti Vanhanens och Jyrki Katainens regeringar.

– Den här utvecklingen, budgetunderskottet och att leva på skuld har pågått i Finland redan i 15 år, säger Saarikko i Ykkösaamus radiosändning.

Riksdagen röstar om regeringens förtroende

På eftermiddagen röstar riksdagen om regeringens förtroende gällande Samlingspartiets, Kristdemokraternas och Rörelse Nus interpellation om den offentliga ekonomins skuldsättning.

Regeringen svarade på interpellation på onsdagen. Finansminister Saarikko svarade att skuldsättningen främst beror på krishantering och påpekade att också oppositionen har gett sitt stöd åt de här åtgärderna.