Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Unga jägare från Sverige och Estland fick lära sig om jaktkulturen i Finland: ”Säkerhetstänket är lite annorlunda här”

En ung jägarkvinna med ett gevär i händerna.
Bildtext Thelma Ekeblad var en av de unga som deltog i jaktutbytet i Pöytyä.
Bild: Stefan Granholm/Yle

Under en vecka fick unga jägare från Sverige, Estland och Finland bekanta sig med den finska jaktkulturen. Det är en del i Jägarförbundets satsning på ungdomsverksamhet.

De unga jägarna samlades i Pöytyä i Egentliga Finland för att få lära sig mer om hur jakten och viltvården fungerar i Finland. Finlands Jägarförbund ser att i framtiden, när jaktsamfundet åldras, kommer ungdomsverksamhet och internationella nätverk att få en ännu större betydelse. Samtidigt får de unga en chans att lära känna likasinnade.

Det handlar om ett Erasmus+ ungdomsutbytesprogram som Finlands jägarförbund fått finansiering för att ordna. Det här var första gången utbytet ordnades. Jägare från Estland, Sverige och Finland deltog i programmet.

– Det är kul att åka till ett annat land och se deras jaktkultur och hur de jagar, säger Thelma Ekeblad, som kommer från Boxholm i Sverige.

Ungdomar i jaktkläder runt en brasa.
Bildtext Deltagarna kom från Sverige, Estland och Finland.
Bild: Stefan Granholm/Yle

Alla ungdomar som deltar i utbytet jagar i sina hemländer. Ekeblad har själv jagat sedan hon var 15 år gammal och enligt lag fått jaga under uppsikt i Sverige.

Tanken med projektet är att unga ska få en möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och bekanta sig med den jaktkultur som finns i de respektive länderna.

– Säkerhetstänket är lite annorlunda här. Det är ju till exempel lagkrav på att man ska ha på sig mycket orange när man är ute i skogen och det är någonting som vi inte har i Sverige, säger Axel Ingman från Öland i Sverige.

En ung jägare i orange jaktkläder och mössa.
Bildtext Axel Ingman säger att jaktkulturen inte skiljer sig nämnvärt mellan Finland och Sverige, men vissa mindre skillnader finns.
Bild: Stefan Granholm/Yle

Ingman säger att de i Sverige har många normer och regler kring jakten. Som exempel nämner han att man i Sverige inte jagar om det är skare, för att skona djurens – både de vilda och jakthundarnas – tassar, eftersom de kan skada sig på den hårda och vassa snön. I Sverige jagar man inte heller då det är mörkt som man gör i Finland.

Under veckan har ungdomarna fått vara med om allt från teoretiska lektioner i viltvård till praktiska övningar i matlagning, samt så klart också jakt. I Finland finns två djurarter som sällan syns i Sverige, nämligen vitsvanshjorten och mårdhunden, så för svenskarna var det här ett unikt tillfälle att bekanta sig närmare med dem.

– Vi har väldigt få mårdhundar i Sverige, jag har aldrig sett någon själv, säger Thimmie Afferdal från Blekinge.

Har du fått se en nu här i Finland?

– Ja, vi sköt två stycken när jag var med. Det var roligt att se hur det går till.

En ung jägare med en orange mössa.
Bildtext Thimmie Afferdal säger att det mest minnesvärda under veckan var att få vara med och skjuta mårdhund.
Bild: Stefan Granholm/Yle

Ett liknande Erasmus-plus utbyte har aldrig tidigare ordnats i Europa. Planen är att i framtiden ordna liknande utbyten i andra länder.

– Jag ser verkligen fram emot att få åka till Sverige och Estland och jaga under liknande förhållanden och se hur det fungerar där, säger Niko Uronen, som är en av de finländska jägarna som deltog i programmet.

Diskussion om artikeln