Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svenska Alexander Leksell ska spela för EIF i fotbollsettan: ”Det här är en stor utmaning och ett helt nytt äventyr”

En spelare har bollen i fötterna.
Bildtext Svenska försvarsspelaren Alexander Leksell har varit på tryout hos Ekenäs IF och nu skriver klubben kontrakt med honom för spel i Herrettan i fotboll.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Svenska försvarsspelaren Alexander Leksell spelar för Ekenäs IF i fotbollsettan säsongen 2023. Han kommer närmast från FC Trollhättan i svenska Ettan Södra.

Försvarsspelaren Alexander Leksell kan också spela som defensiv mittfältsspelare. Han fyller 26 år på tisdag (14.2).

”Jag har aldrig tidigare spelat utanför Sveriges gränser. Nu vill jag pröva på någonting nytt. Det här är en stor utmaning och ett helt nytt äventyr”, säger Leksell i ett pressmeddelande från EIF.

Han har siktet inställt på 15:e april då matcherna i Herrettan kör i gång.

”Jag bara längtar efter att få köra i gång seriespelet”, säger han.

En match i allsvenskan

Leksell har de fyra senaste säsongerna spelat för FC Trollhättan på tredje högsta serienivån, Ettan, i Sverige. Han har spelat över hundra seriematcher i FC Trollhättan.

I två säsonger representerade han Göteborgsklubben GAIS i nästhögsta serien Superettan. Där blev det sammanlagt 14 matcher för honom. Säsongen 2016 spelade han en match i IFK Göteborg i Allsvenskan.

Sin fotbollsfostran har han fått i Tuve IF, IK Zenith och IFK Göteborg. Leksell har spelat tolv matcher i svenska U19-landslaget och lika många matcher i U17-landslaget. Han var uttagen som reserv i Sveriges fotbollslag i OS i Rio de Janeiro i Brasilien 2016.

Truppen behöver ytterligare två spelare

Alexander Leksell är den tjugonde spelaren som skriver på för EIF för spel i Herrettan. Sportchefen Peter Haglund säger att klubben ännu vill ha två spelare till laget.

– Vi siktar på att truppen ska ha 22 spelare. Till vilka positioner vi ytterligare letar efter spelare vill jag inte säga i nuläget, säger Haglund till Yle Västnyland.

Spelarkontrakten kan bli aktuella inom kort. Att truppen är så gott som spikad får Haglund att dra på smilbanden.

– Det har gått nästan över förväntningarna. Vi har lyckats bra med lagbygget, slår han fast.

EIF förbereder sig för sin nionde säsong i Herrettan. Målsättningen för laget är den samma den varit de två senaste säsongerna, nämligen avancemang till den högsta serien.

– Vi ser ingen orsak att ändra på det. Misslyckas vi är det inte hela världen, säger Haglund.

Målet är avancemang

För att enklare kunna motivera sponsorerna skulle det kanske vara viktigt att laget skulle ta steget upp i seriesystemet.

– Vi har ett bra stöd, men kanske det blir lite svårare för varje år.

EIF har inlett ett nytt samarbete med bildningsväsendet i Raseborg.

– Några av våra spelare jobbar som skolgångsbiträden i ett par finska och svenska skolor i Raseborg. Skolorna gillar dem och för pojkarna är det ju ett sätt att tjäna lite pengar, säger Peter Haglund.

EIF spelar sin följande match i Ettans cup på lördag (11.2) på Centrumplan i Ekenäs. Matchen går mot Salon Palloilijat.

Diskussion om artikeln