Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Anställda vid Åbo universitet missnöjda över arbetsgivarens omfattande uppsägningsplaner

Uppdaterad 10.02.2023 13:53.
Demonstranter på universitetsbacken i Åbo.
Bildtext Arkivbild. Universitets personal och studerande har ordnat många demonstrationer där man protesterat mot nedskärningarna som drabbar många olika enheter.
Bild: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Omställningsförhandlingarna som berörde hela personalen vid Åbo universitet avslutades i oenighet den 10 februari. Personalen anser att arbetsgivaren inte velat förhandla på ärliga grunder.

Personalens representanter motsätter sig alla de åtgärder som får följder för personalen eller leder till nedskärningar inom enheterna. Personalens syn är att det inte finns några som helst praktiska eller ekonomiska grunder för nedskärningarna.

– Vi har ingen förståelse för att de omfattande uppsägningarna ska genomföras proaktivt trots att man kan tänka sig att universitetens finansiering förbättras från och med 2024, skriver huvudförtroendeperson Reima Suomi vid Åbo universitet i ett pressmeddelande.

– Enligt vår åsikt tar arbetsgivaren nu till panikåtgärder då man väljer att genomföra sparåtgärderna på förhand innan det ens är klart hur stor inverkan den nya finansieringslagen får, påpekar Suomi.

Sparkraven kräver inte uppsägningar enligt personalen

Åbo universitets budget ligger i dag kring 300 miljoner euro och nu hoppas arbetsgivaren att nedskärningarna och uppsägningarna sparar in kring två miljoner euro under 2023.

– Vi anser att man kunde nå samma sparåtgärder utan uppsägningar och omorganiseringar, konstaterar Suomi.

Enligt Suomi ledde omställningsförhandlingarna inte till några konkreta förändringar utan istället fick personalen uppfattningen att inbesparingarna bestämts på förhand.

– Det känns inte som om arbetsgivaren vill lyssna på personalens förslag och ser inte universitetets verksamhet som en helhet, anser Suomi.

I pressmeddelandet påpekar Suomi att personalen därför är mycket besviken på Åbo universitet som vill balansera sin ekonomi genom omfattande personalnedskärningar.

Diskussion om artikeln