Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Avfallsbolag gick i konkurs – kan påverka sophämtningen i östra Nyland

En sopbil kör på en parkering.
Bildtext Den konkursdrabbade företaget har varit en viktig aktör i branschen och påverkar tio kommunala avfallsbolag, bland annat Rosk n' roll i östra Nyland. Arkivbild.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

Störningar i avfallsinsamlingen är att vänta på olika håll i östra Nyland i februari och mars. Det här efter att ett av bolagen som skött sophämtningen i regionen har gått i konkurs.

Det är företaget Jätehuolto Laine som lämnat in en konkursansökan. Bolaget har sin bas i Villmanstrand och sysselsätter enligt företagets webbplats omkring hundra sopbilschaufförer.

Av företagets sopbilar har sju till åtta samlat in avfall i östra Nyland, uppger Vesa Heikkonen som är verkställande direktör för Rosk'n Roll.

En sopbil tömmer ett sopkärl, en chaufför står på sidan och tittar på.
Bildtext Tömningen av blandavfallskärl och kärl för förpackningsavfall kan påverkas på många håll i regionen. Arkivbild.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Avfallshanteringsbolaget Rosk'n Roll fick information om situationen för två veckor sedan. Enligt Heikkonen har bolaget sedan dess försökt hitta ersättande bilar, så att servicen ska påverkas så lite som möjligt.

I nuläget har sex till sju ersättande sopbilar hittats bland andra entreprenörer i regionen.

Tömningar av blandavfall och förpackningar påverkas

Under februari och mars kan situationen leda till störningar i tömningen av blandavfallskärl i fastigheter i Sibbo, Askola och Borgnäs samt i områden utanför centrumområdena i Borgå och Lovisa.

Också insamlingen av förpackningsavfall från fastigheterna och från Rosk'n Rolls ekopunkter i Borgå, Sibbo, Lovisa, Askola och Borgnäs kan påverkas.

Det är frågan om avbrott i tömningarna av kärlet. Tömningsintervallerna kan också förlängas.

I vanliga fall töms avfallskärl på vardagar klockan 622. För att så få tömningar som möjligt ska utebli kan det hända att sopkärl töms tidigare på morgonen eller senare på kvällen eller på veckoslut.

Centrumområden prioriteras

Det kan också bli aktuellt att prioritera tömningen på vissa områden. I första hand strävar Rosk'n Roll efter att sköta avfallshanteringen för kritiska bastjänster och för bostadsaktiebolag i tätorter. Avfallshanteringen för en del småhus på glesbygden kan med andra ord påverkas.

Vad göra om sopkärlet blir fullt?

När sopkärlet i ett enfamiljshus blir fullt rekommenderar Rosk'n Roll att avfall lagras en tid på den egna fastigheten, till exempel tätt packat i ett förråd.

När avfallet samlas in nästa gång kan man placera en extra sopsäck intill sopkärlet utan att det kostar något extra.

Rosk'n Roll tipsar om att man kan minska på mängden blandavfall genom att omsorgsfullt sortera sitt avfall.

Förpackningsavfall kan utan extra kostnad föras till en ekopunkt eller till avfallsstationerna.

Jätehuolto Laine är en viktig aktör i branschen i Finland och effekterna av konkursen märks på tio kommunala avfallsbolags verksamhetsområden.

Sophanteringen i västra Nyland påverkas inte.

Diskussion om artikeln