Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Riksdagen ser ut att godkänna Natolagarna innan valet

Uppdaterad 10.02.2023 16:02.
Jussi Halla aho seisoo aulassa.
Bildtext Utrikesutskottets ordförande Jussi Halla-Aho (Sannf) tror att utskottets betänkande om Nato-medlemskapet blir enhälligt och fås klart inom kort.
Bild: Mikko Koski / Yle

Majoriteten av riksdagspartierna vill godkänna Natomedlemskapet innan valperiodens slut. Endast Vänsterförbundet ställer sig kritiskt av rädsla för att situationen kan utnyttjas av Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Riksdagspartierna håller på att nå enighet i frågan om att godkänna Natolagstiftningen.

I praktiken betyder det att riksdagen kan godkänna lagarna redan innan Turkiet och Ungern ratificerat Finlands och Sveriges Natoansökningar.

Redan i torsdags meddelade SDP, Centern, De Gröna och Samlingspartiet att de är redo att ro i land processen i riksdagen innan Turkiet och Ungern gett sitt godkännande.

Alla riksdagspartier förutom Vänsterförbundet är för att godkänna Natolagarna under den här valperioden.

Jussi Saramo.
Bildtext Jussi Saramo (VF).
Bild: Silja Viitala / Yle

Vänsterförbundets Jussi Saramo, medlem i utrikesutskottet, säger att partiets ståndpunkt hålls oförändrad även om det är majoriteten som bestämmer.

Enligt Saramo finns det en rädsla över att Sverige inte träder in i Nato samtidigt som Finland om riksdagen nu godkänner processen och ger ifrån sig chansen att påverka tidtabellen.

– Det skulle vara klokt att hålla tidtabellen i riksdagens händer. Nu ger vi Turkiet möjlighet att fortsätta med sitt söndra och härska-spel, säger Saramo.

Enligt Vänsterförbundets ordförande Li Andersson finns det en oro för att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan kan utnyttja situationen.

– Det är den oro vi har haft, att beslutets tidtabell läggs i andra länders händer. Men vi går enligt majoritetens åsikt, sa Andersson.

Andersson poängterar att Vänsterförbundet vill att Finland och Sverige blir medlemmar tillsammans och att det här borde beaktas ända till processens beslut.

Adlercreutz: Det finns ännu spelrum

När riksdagen har fattat beslut om Natolagarna ska de ännu stadsfästas av presidenten inom tre månader. Frågan är huruvida riksdagens beslut betyder att Finland ger i från sig möjligheten att påverka tidtabellen för sitt inträde i Nato eller inte.

Enligt SFP:s Anders Adlercreutz är det Nato, och i slutändan Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som bjuder in länderna för att deponera sina handlingar. Adlercreutz bedömer att det finns ett visst spelrum både i Finlands och i Natos ända.

– Nato beslutar när man kallar länderna att deponera handlingarna, säger han.

Adlercreutz poängterar skillnaden mellan lagstiftningsprocessen i Finland och själva inträdet i försvarsalliansen.

– Det är upp till Nato att välkomna länderna i den ordning man vill, sa Adlercreutz till medierna innan mötet.

Utrikesutskottet behandlar frågan just nu

I dag har riksdagens talman Matti Vanhanen (C) träffat representanter för partiernas riksdagsgrupper för att diskutera när riksdagen ska godkänna Finlands Natomedlemskap.

Just nu behandlas Natolagarna av riksdagens utrikesutskott.

Trots att Vänsterförbundet förhållit sig kritiskt tror utskottsordförande Jussi Halla-Aho (Sannf) att betänkandet blir enhälligt.

– Den gemensamma synen håller på att formas. Jag tror den kommer att vara enig, sa Halla-Aho efter mötet med talmannen.