Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Värdet på exporten rekordhögt i slutet av 2022, men allt färre nya beställningar tynger industrin

Containrar i hamnen
Bildtext En stor del av exporten sker i form av varor. Mätt i euro var värdet av varornas andel 70,5 procent medan tjänsterna utgjorde 29,5 procent under det fjärde kvartalet 2022. Arkivbild från hamnen i Nordsjö.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Värdet på exporten var högre än någonsin under perioden oktober–december i fjol, visar färska siffror från Statistikcentralen. För tillfället oroas industrin ändå av allt färre nya ordrar.

Värdet på den finländska exporten var högre än någonsin. Men det var också värdet på importen. Mot slutet av år 2022 vände den finländska bytesbalansen, vilket i praktiken betyder att kapital lämnar Finland. Jämfört med samma perioder från tidigare år har det inte varit fallet sedan 2018.

Exporten var större än importen sedan 2019. Nu, i slutet av 2022, har den vänt.

Uteblivna ordrar kan göra den höga exporten kortvarig

Industrins orderingång, alltså värdet på nya beställningar, var 2,1 procent lägre i december 2022 än året innan. Det är en fortsatt nedgång från november, då den var 8,9 procent lägre än året innan. I spetsen för den sjunkande orderingången hittar vi pappersindustrin, där den sjönk med 12 procent.

”Branschsiffrorna visar att den finländska industrin led av en försvagning av efterfrågan i slutet av året. Industrin har försvagats av nedgången i den globala tillväxten, hög inflation, och bortfallet av rysslandshandeln,” säger Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki i en kommentar för STT.

Enligt Kuoppamäki kommer den sjunkande orderingången och arbetskonflikter att tynga utvecklingen i industrin under början av året. Det kan alltså göra de relativt höga exportsiffrorna kortvariga, när uteblivna ordrar blir till uteblivna exportprodukter.