Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det finlandssvenska idrottsåret bjuder på roadtrip och finlandssvenska idrottspriser

Uppdaterad 10.02.2023 18:56.
Det finlandssvenska idrottsåret - Spela upp på Arenan

På fredag 10.2 kl. 18.30 i Yle Fem knyter Det finlandssvenska idrottsåret ihop fjolårets idrottsverksamhet i Svenskfinland med både roadtrip och prisutdelningar. Programledare är Yle Sportens Sebastian Backman som reser runt och träffar prismottagarna.

Ikväll premieras de främsta idrottarna, tränarna och föreningarna 2022 på Svenskfinlands idrottshimmel. Priserna ungdomspriset, årets tränare, årets förening samt bragdmedaljen tar oss runt på en turné i Svenskfinland där Sebastian Backman möter årets prismottagare.

Vi får också bekanta oss med de jubilerande finlandssvenska grenförbunden och får en inblick i den verksamhet som erbjuds till idrottarna idag. Teman som tas upp är vikten av att få idrotta på sitt eget modersmål och vilket arbete som krävs för att ta sig till landslaget. Dessutom blir det också lite underhållning med Josefin Sirén, som uppträder med några egna låtar.

Nytt koncept

- Programkonceptet i sig år nytt för i år, säger Jeanette Harf på Finlands Svenska Idrott FSI. Det här ersätter den tidigare Den finlandssvenska idrottsgalan. Nu kommer vi att besöka pristagarna i deras egna miljöer när programledaren Sebastian Backman faktiskt åker ut och träffar dem.

Harf konstaterar också att man med det här programkonceptet når vi ut till en bredare publik jämfört med den traditionella finlandssvenska idrottsgalan som tidigare ordnats som en fysisk tillställning för en mindre skara.

I höstas utsågs tre nominerade i respektive priskategori. De nominerade i alla priskategorier har tagits fram genom en nomineringsrunda, sedan har en jury bestående av både idrottsbranschens representanter och sportjournalister fått säga sitt och lämna sina röster.

I december ordnades en omröstning där allmänheten kunde vara med och rösta på sin favorit i varje priskategori. Det slutgiltiga resultatet består av en kombination av både juryns röster och allmänhetens röster.

Årets tränare

Priset kan tilldelas en finlandssvensk tränare med mångårig aktiv tränarverksamhet. Tränaren har ett engagemang på bred bas och fungerar som en ambassadör för idrottsgrenen. Tränaren främjar allas möjlighet att utöva idrott där likabehandling och jämställdhet beaktas.

De tre nominerade i år är Mikael Ylöstalo (friidrott), Björn Monnberg (handboll) och Mentisgruppen (tränargrupp inom mental träning).

Årets förening

Priset kan tilldelas en finlandssvensk förening som ”lever i tiden”, med en innovativ och välskött verksamhet. Priset kan även tilldelas en förening för ett bra gjort sektionsarbete. Föreningen har en bred verksamhet och/eller juniorverksamhet. Föreningen främjar allas möjlighet att utöva idrott oavsett bakgrund, etnicitet, sexuell läggning osv. Föreningen jobbar med att motverkar diskriminering och kränkning. Det är en fördel om föreningen har Tähtiseura-certifiering.

De tre nominerade är Vasa simsällskap, Gymnastics Åland och IK Falken, Pedersöre (friidrott, skidåkning, orientering).

Ungdomspriset

Priset tilldelas tre stycken ungdomar i åldern 15-20 år som haft stora framgångar både nationellt och internationellt inom respektive gren. Priset kan endast mottas en gång och endast av idrottare som tillhör någon av Finlands Svenska Idrotts medlemsförbund.

De nominerade är Alexandra Rosenlew, Esbo skytteförening (sportskytte), Malin Karell, Sjundeå IF (spjut) och Alva Thors, Vörå IF (nordisk kombination).

Bragdmedaljen

Sportpressens guldmedalj instiftades i tiderna som belöning för utomordentlig idrottsbragd under året. Den tilldelades åt en medlem i någon CIF (idag Finlands Svenska Idrott) tillhörande förening, eller åt annan finlandssvensk idrottare.

Bragdmedaljen kan tilldelas en finlandssvensk idrottare, ledare, aktion, idrottshändelse eller idrottsgärning. Bragdmedaljen tilldelas inte enbart beroende på eventuella medaljer och framgångar i nationella och/eller internationella tävlingar. En idrottsbragd kan vara ett starkt engagemang och en mångårig satsning som varit till stor förmån för idrotten på svenska i Finland.

De nominerade är Emmeth Salo (kraftsport), Viivi Lehikoinen (400 m häck) och Stafettkarnevalen.

Programmet Det finlandssvenska idrottsåret sänd på Yle Fem och på Yle Arenan fredag 10.2.2023 kl. 18.30. Programmet är producerat av Finlands Svenska Idrott FSI och Seger marketing i samarbete med Svenska Yle.

Mer om ämnet på Yle Arenan