Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Skatten som skulle minska elproducenternas oskäliga vinster verkar missa målet

Snö vid ett elverk fotograferat genom ett stängsel.
Bildtext Tanken bakom elskatten var att det inte kan vara skäligt att bolagen kunde samla in så stora vinster utan att själva ha gjort något för att förtjäna dem.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Regeringen skulle finansiera en del av elstödet med skatten, men nu har de väntade inkomsterna krympt ihop i takt med de sjunkande elpriserna. Fjolårets storvinster berörs inte av skatten.

I december då kylan knäppte i knutarna och snöbyarna täckte landet i ett tjockt snötäcke samlades Finansministeriets tjänstemän för att bereda en skatt som skulle minska elbolagens vinster.

Regeringen ville åtgärda det oskäliga i att vanliga medborgare tvingades betala höga elräkningar medan elbolagen kunde göra stora pengar på den energikris som hade orsakats av kriget i Ukraina.

Den bakomliggande tanken var att det inte kan vara skäligt att bolagen kunde samla in så stora vinster utan att själva ha gjort något för att förtjäna dem.

Därför blev lagförslaget att skatten ska vara 30 procent på sådana delar av elbolagens vinster som bygger på en avkastning som är större 10 procent av det kapital som bolaget har investerat i den.

Det blir svårare att finansiera elstöden

Regeringen fattade också beslut om stöd till medborgare som led extra mycket av de höga elpriserna. Detta stöd måste ju finansieras på något sätt, och det verkade inte mer än rätt att en del av pengarna skulle samlas in från elbolagen.

I december räknade Finansministeriet med att intäkterna från skatten skulle vara 0,5-1,3 miljarder euro. Men sedan dess har elpriserna sjunkit. Det minskar elbolagens vinster vilket i sin tur minskar på de intäkter staten får på dem.

Jussi Kiviluoto som är finansexpert på Finansministeriet säger att den nuvarande uppfattningen är att skatten kan inbringa 300 miljoner till 400 miljoner euro.

– De väntade inkomsterna har sjunkit både på grund av att elpriserna i redan förverkligade elköp har varit lägre än väntat och priserna på elfuturer har sjunkit efter att vi sammanställde regeringens förslag.

Futurerna är avtal där bolag som köper el för att till exempel förmedla den vidare till konsumenterna gör avtal med elproducenter om köp i framtiden. Priserna på futurerna visar alltså hur de företag som är verksamma på elmarknaden väntar sig att priserna ska utvecklas i framtiden.

Också ministeriet använde dessa futurer för att uppskatta hur elpriserna kommer att utvecklas.

Nu då den varma blåsiga vintern har fått elpriserna att sjunka förväntar sig marknaden att de kommer att hållas på en lägre nivå också i framtiden.

Om elpriset i framtiden sjunker mer än väntat kommer det ytterligare att minska statens inkomster från skatten.

– Om de sjunker under den nivå de haft under de senaste veckorna kan vi igen tvingas uppdatera vår uppskattning av hur mycket skatten kommer att inbringa.

Lagen gäller bara för i år

Även om många elbolag i fjol har gjort stora vinster på de höga energipriserna kan lagen inte samla in skatt på dessa vinster i efterskott.

– Skatten gäller endast för det här året. Vinsterna i fjol har inte betydelse i det här fallet, säger Jussi Kiviluoto.

Skatten kommer inte heller att ge extra inkomster om nästa vinter blir kall efter årsskiftet och energipriserna då igen stiger i höjden.

Riksdagen behandlar skatten för tillfället och har ännu inte fattat beslut om den.

Diskussion om artikeln