Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Röda Korset i Vasa väntar på nationell insamling för jordbävningsdrabbade: ”Pengar gör mest nytta”

Uppdaterad 11.02.2023 11:52.
En man rutig skjorta sitter vid ett köksbord och tittar mot kameran.
Bild: Moa Mattfolk

Jordbävningen som drabbat Turkiet och Syrien har fått många österbottningar att vilja hjälpa till på något sätt.

Ulf Lassander, som är ordförande för Röda Korsets svenska avdelning i Vasa, säger att man ännu inte fått någon nationell uppmaning om att dra igång någon insamling till förmån för de som drabbats av jordbävningen i Turkiet och Syrien. En sådan uppmaning kan dock komma ganska snart och Lassander säger att man är i beredskap och väntar på direktiv. Det finns dock fortsättningsvis möjlighet att digitalt donera till Röda Korsets katastroffond.

– Vi har Ukrainakrisen, där behovet av hjälp absolut inte blivit mindre. Vi har Afrika, som ropar efter mat och pengar. Det finns också andra ställen i världen som har katastrofer på gång, så jag skulle bli mäkta förvånad om det inte skulle bli en nationell insamling. Det måste ju finnas en botten också i katastroffonden, säger Ulf Lassander.

Lassander säger att det ur Röda Korsets perspektiv bara är att bita ihop när olika katastrofer inträffar eller pågår samtidigt. Samma människor klarar inte av allt, men uppgifterna kan delas upp så att man kan lösa hjälpsituationen. Sedan kriget i Ukraina eskalerade för snart ett år sedan har mycket resurser prioriterats på Röda Korsets hjälplager i Vasa.

Vad kan man göra om man vill hjälpa till?

Ulf Lassander säger att det smidigaste för var och en är att donera pengar. Enligt honom är det också det som gör mest nytta.

– Vi ska inte slänga iväg pengar på transporter. Pengarna som vi får in handlar vi för lokalt på ort och ställe. Varorna är billigare, det är kortare transporter och på plats vet man bättre vad det är som behövs, säger Lassander.

Ulf Lassander har inga uppgifter på huruvida donationerna till Röda Korset ökat efter jordbävningen i Turkiet och Syrien. Hans erfarenhetsäger dock att donationerna förväntas öka.

– Nu går pengarna direkt till katastroffonden och inte via några avdelningar eller distrikt, säger han.

Däremot har han märkt att fler personer kontaktar Röda Korsetnu nu än tidigare. De som kontaktar dem undrar ofta hur de kan hjälpa och vad som behövs. Flera nya mehdhjälpare vill också engagera sig vid hjälplagret i Vasa.

– Vi har jättemycket helt nya namn som kommer och hjälper till, säger han.

Röda Korset skickar hjälp till Turkiet och Syrien

Finlands Röda Kors meddelade på fredagen att man skickar en hjälptransport till Turkiet och hjälparbetare till Syrien.

Från logistikcentret i Tammerfors skickas totalt 4000 filtar och liggunderlag, omkring 1500 madrasser, 200 sovsäckar och ungefär 80 barnsängar. Hjälpen tas emot av Röda Halvmånen i Turkiet och det finansieras med stöd från Utrikesministeriet samt 300 000 euro från Röda Korsets Katastroffond.

Till Syrien skickas två personer som i en del av en större internationell grupp ska bedöma vårdbehovet av de jordbävningsdrabbade. Röda Korset skriver i ett pressmeddelande att det i och med den tolv år långa konflikten i Syrien råder brist på el, bränsle och hjälpmedel i de jordbävningsdrabbade områdena.

En man med en blå tröja sitter i en soffa.

Vissa saknas, andra lever på gatan – Khaled i Korsnäs oroar sig över sina släktingar i Turkiet och Syrien

Räddningsarbetet fortsätter i rasmassorna efter jordbävningen i Turkiet. För Khaled Hussien i Korsnäs känns allting overkligt. En stor del av hans släkt finns i de drabbade områdena och han vet inte om de klarat sig eller inte.