Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

”Jag tänker på vilken vacker stad Charkiv är … eller var” – rädda och rasande röster från ett söndersargat Ukraina

Uppdaterad 25.02.2023 09:42.
Omslag på böcker om Ukraina, bland annat av Oksana Zabuzjko, Ida Börjel och Yeva Skalietska.
Bildtext Fyra aktuella Ukraina-relaterade böcker som ger en inblick i vad som sker i Ukraina just nu, varför Ryssland inlett krig och hur kriget påverkar såväl vanliga ukrainare som ryska soldater.
Bild: Marit Lindqvist/Yle

Den 24 februari har det gått ett år sedan Ryssland inledde en invasion av Ukraina. Vi läser fyra aktuella böcker som ger röst åt sävål vanliga ukrainare som ryska soldater vid frontlinjen.

På Alla hjärtans dag den 14 februari 2022 fyller Yeva Skalietska 12 år. Några dagar senare firar hon sin födelsedag med ett bowlingkalas för sina vänner på shoppinggallerian Nikolsky i centrala Charkiv.

Torsdagen den 24 februari kl. 05:10 vaknar Yeva av ett högt metalliskt ljud. Hon tror att det är en bil som tryckts ihop till skrot någonstans i närheten.

Yevas farmor står i sovrumsfönstret i lägenheten på femte våningen och blickar ut över fälten mot den ryska gränsen. Missiler och raketer flyger härs och tvärs och exploderar över staden.

”Håller Putin verkligen på att starta ett krig mot Ukraina?” frågar sig farmor Iryna. Hon vill inte tro att det är sant.

I boken Du vet inte vad krig är. En ukrainsk flickas dagbok (övers. till svenska av Åsa Malm, 2022) skildrar Yeva hur hon tillsammans med sin farmor lyckas ta sig ut ur staden Charkiv för att så småningom landa i trygghet i Dublin.

Jag är så trött på ljudet av explosioner, jag vill verkligen höra fredstidens ljud igen – fåglar som sjunger och ljudet av regn. Det var så bra innan kriget. Jag vill tillbaka till mitt gamla liv.

ur Du vet inte vad krig är. En ukrainsk flickas dagbok.

I dagboken skriver Yeva om sin ständiga rädsla för granatbeskjutningar och raketattacker, om ångesten som sköljer över en när man trängs med tiotals andra i trånga källarutrymmen, om sorgen över att tvingas ta farväl av en sönderbombad hemstad och ett hem som inte bara rymmer kära saker och föremål utan också minnen som sprängts i tusen bitar.

För att inte tala om alla vänner och skolkompisar som spridits vind för våg. Kommer de någonsin att återse varandra. Kommer de någonsin att kunna, eller vilja, återvända till Charkiv, till Ukraina.

Den ukrainska flickan Yeva Skalietska.
Bildtext Yeva Skalietskas dagbok från krigets Ukraina har utkommit på ett flertal språk, bl.a. engelska, svenska, norska och tyska.
Bild: Iryna Skalietska

Mättad efterfrågan på böcker om Ukraina?

I ett ”Bokbrev” på Norges Radios webbplats frågar sig litteraturredaktören Siss Vik om läsarna börjar tröttna på alla böcker om Ukraina.

Siss Vik konstaterar att det strax efter krigsutbrottet uppstod ett enormt intresse för Ukraina och ett stort sug efter ukrainsk litteratur, men att det våren 2022 var svårt för bokförlagen att svara på den ökade efterfrågan.

Före krigsutbrottet hade intresset för Ukraina varit rätt lamt. På norska, liksom på svenska, fanns endast några få ukrainska författares verk tillgängliga i översättning.

Redan i höstas utkom ett flertal böcker om Ukraina i översättning – såväl facklitteratur som skönlitteratur, och flera titlar är på väg nu i vår. Men har vi som läsare redan hunnit tröttna på skildringar från krigets Ukraina, frågar sig Siss Vik.

Försäljningen av Ukraina-relaterade böcker verkar ha planat ut, och det tyder på en viss krigströtthet hos den läsande allmänheten, tror Siss Vik.

Jag undrar i vilket skede insåg folk att andra världskriget skulle pågå länge?

dramatikern Oleg Michajlov i antologin ”Under Ukrainas öppna himmel”

Femton minuter i rampljuset

Men det tar tid att översätta och att skriva böcker.

Den ukrainska författaren Oksana Zabuzjko konstaterar i en intervju med den översättaren och kulturskribenten Stefan Ingvarsson att det är ont om översättare från ukrainska till olika språk: ”Språkundervisningen i ukrainska har inte prioriterats eftersom den inte har ansetts vara viktig. ’Alla kan ju ändå ryska’.”

Intervjun ingår i antologin Under Ukrainas öppna himmel – röster ur ett krig, som utkom i höstas.

Oksana Zabuzjko konstaterar också att Ukraina i och med kriget nu för första gången fått sina femton minuter i rampljuset och att man för en gångs skull har möjlighet att berätta för världen vilka man är.

Samtidigt känns det sorgligt att intresset för den ukrainska kulturen och litteraturen har en direkt koppling till stridsvagnar: ”Plötsligt är Ukraina en angelägenhet för fler än en liten specialiserad skara … ”

(D)etta märkliga krig som världen betraktar som vore det något slags akvarium. Krig som infotainment. Mänskligt lidande och död som utspelar sig online.

Oksana Zabuzjko i samtal med Stefan Ingvarsson
Omslaget till antologin "Under Ukrainas öppna himmel. Röster ur ett krig"
Bildtext I antologin Under Ukrainas öppna himmel ingår nyöversatt poesi, dramatik, krönikor, dagboksanteckningar och essäer om och från det krigsdrabbade Ukraina skrivna av 25 samtida ukrainska författare.
Bild: Ariel förlag

Tre dagar blev till månader, kanske år

När kriget bröt ut befann sig Oksana Zabuzjko på bokturné i Polen.

Dagen innan, den 23 februari, hade hon stigit ombord på flyget med en liten resväska med det absolut mest nödvändiga. Hon skulle ju bara vara borta i några dagar.

Men Oksana Zabuzjko är fortfarande kvar i Polen. Under det senaste året har hon enträget försökt förklara för journalister och andra intresserade vad som händer i hennes hemland, och vad Putin vill med kriget mot Ukraina:

”Skämtar ni med mig? Han har ju redan sagt rent ut vad han vill, tiotals gånger – han vill att ukrainarna ska försvinna, att vi ska bort, att vi ska sluta finnas, som Hitler med judarna, han använder till och med samma ord, ’en slutgiltig lösning på Ukrainafrågan’, hur länge till ska ni låtsas att ni inte hört det …?”

Den ukrainska författaren Oksana Zabuzjko.
Bildtext Oksana Zabuzjko är en av frontfigurerna i den samtida ukrainska litteraturen och en av få ukrainska författare vars verk finns översatta till svenska.
Bild: Pavlo Botanov

Oksana Zabuzjko konstaterar att ryska soldater medvetet söker upp lärare, präster och kulturarbetare för att ta dem av daga.

Eliticid, eller elitmord, är ett sätt att lamslå motståndet, att utrota dem som bär vidare ett kulturellt, språkligt och religiöst arv, landets historia och kunskapen om den.

Därför riktar de ryska styrkorna också in sig på museer och monument, kyrkor och konsertsalar – man vill krossa den ukrainska kulturen och den nationella identiteten.

I boken Den längsta av resor (övers. till svenska David Szybek, 2022) skriver Oksana Zabuzjko ”en monolog riktad till det kollektiva väst” där hon tecknar en historisk, politisk och samhällspsykologisk bakgrund till det som sker i och med Ukraina just nu.

Och inte minst – vad som ytterst driver Putin: postimperiekomplex och avundsjuka.

Tjugoen rosor och Tunnan – tortyrmetoder från helvetet

Boken Ringa hem (2022) bär undertiteln ”Dokumentärdikt” och består av tolkningar av avlyssnade telefonsamtal från den ryska frontlinjen i Ukraina.

Samtalen är offentliggjorda av de ukrainska säkerhets- och underrättelsetjänsterna och materialet går bland annat att hitta på webbplatsen War Translated.

Den svenska poeten och översättaren Ida Börjel har plockat fram och bearbetat autentiska telefonsamtal från ryska soldater till den närmaste familjen – mamma, pappa, mor- och farföräldrar, partners, sambor och fruar.

Den svenska författaren och översättaren Ida Börjel i oktober 2014.
Bildtext Författaren och översättaren Ida Börjel har bearbetat ryska soldaters autentiska telefonsamtal från den ryska frontlinjen i Ukraina till dokumentärdikt i samlingen Ringa hem.
Bild: Frankie Foughantin

Många samtal handlar om hur illa soldaterna mår – många försöker komma på olika sätt att fly eller bli omplacerade, eller bli befriade från militärtjänst genom att skadeskjuta sig själva eller ”ramla” och bryta ben och armar med flit.

Soldater vittnar om att de drabbats av psykiska problem, de har blivit förråade och känslokalla av allt våld och alla grymheter de bevittnar och själva gör sig skyldiga till – frivilligt eller på order. Vägrar man order blir man skjuten.

Känsliga personer ombeds sluta läsa här.

Det finns också de som skryter med sina bravader – med allt krigsbyte man lyckats lägga vantarna på, kvinnor man våldfört sig på, män man torterat och avrättat.

Jag körde min köttyxa rätt in i hjärtat på honom (---) jag uppfyllde min dröm (---) jag ville skära av någons senor för att se hur de kravlar

ur Ringa hem

Soldaterna vittnar om hur man bryter och bräcker av olika lemmar, skär av öron på tillfångatagna ukrainska soldater, skär av tungan på kvinnor så att de inte kan vittna om alla hemskheter de sett och fått uppleva.

En soldat berättar för sin mamma hur han bevittnat hur killar från FSB (Ryska federationens federala säkerhetstjänst) utför tortyr på fångar med en metod som heter Tunnan eller Skaftet:

”(D)e sätter in ett rör i anus och sen taggtråd genom det. (---) Drar ut röret och taggtråden är kvar därinne sen drar de långsamt ut taggtråden. (---) Så gör de våra, det sägs att metoden med taggtråd har använts sen Tjetjenien.”

En annan tortyrmetod kallas för Tjugoen rosor:

”Det finns tjugoen ställen på en mans kropp där det går att sätta en ros, tjugo fingrar och tår och så penis, ursäkta språket. (…) Du vet hur rosor blommar, hur de öppnar sig. (…) Så vi gör likadant, vi skär huden utmed fingerbenet på samtliga tår och fingrar, sen händer samma sak därnere, det är det som är Tjugoen rosor på en mans kropp.”

När soldaten plötsligt drabbas av någon form av självinsikt – ”Jag fattar att jag håller på att tappa det helt här (---) jag dödar folk här” – kontrar hans mamma med: ”är du säker på att det är människor du dödar. (---) De är inte människor.”

Som om avhumaniseringen och demoniseringen av den andre skall göra det lättare för sonen att fortsätta tortera och döda. Som ett slags rättfärdigande av våldet, av kriget.

Som en kommentar till den fråga som den norska litteraturredaktören Siss Vik ställde – ”Håller vi på att tappa intresse för litteraturen från och om Ukraina så här ett år efter att Ryssland inledde invasionen av Ukraina?” – vill jag bara säga att dessa fyra aktuella böcker fick mig att förstå historiska sammanhang, uppleva krigets blinda meningslöshet in i själen.

Eller som den brittiska barn- och ungdomsboksförfattaren Michael Morpurgo skriver i förordet till Yeva Skalietskas bok:

”Yevas berättelse är en påminnelse för oss alla att krig inte är en historia berättad av journalister, inte heller av tv eller filmer eller historia eller romaner. Det är något som genomlevs dag för dag, natt för natt. (---) Liv och värld raseras.”

Lyssna på Kulturpodden om röster från det krigshärjade Ukraina – ett år efter den ryska invasionen:

”Jag körde min köttyxa rätt in i hjärtat på honom” – röster från krigets Ukraina

32:20

Svenska Yle uppmärksammar årsdagen för kriget med en specialkväll i Yle Vega på fredagen mellan klockan 16.12–19. Sändningen streamas också på Arenan, du kan följa med den här.