Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tredje gången gillt? Familjen Shinawatra utmanar än en gång den styrande militären i Thailand

Den avsatte ex-premiärministern Thaksin  Shinawatras dotter Paetongtarn Shinawatra hälsar på anhängare i Bangkok inför parlamentsvalet i Thailand i maj år 2023.
Bildtext Den avsatte ex-premiärministern Thaksin Shinawatras yngsta dotter Paetongtarn Shinawatra utmanar ex-generalen Prayut Chan-o-cha i parlamentsvalet i maj.
Bild: EPA-EFE

En tredje medlem av familjen Shinawatra vill bli regeringschef i Thailand medan ex-generalen, premiärminister Prayut Chan-o-cha, försöker bli omvald i parlamentsvalet i maj.

– Jag står här för att jag respekterar demokratin, konstaterade premiärminister Prayuth Chan-o-cha synbarligen utan ironi, när han nyligen inledde sin valkampanj inför det thailändska parlamentsvalet den 7 maj.

Det försäkrade alltså ex-generalen och juntaledaren som grep makten i en militärkupp år 2014, efter att landets författningsdomstol först hade avsatt den populära, folkvalda premiärministern Jingluck Shinawatra.

Därefter styrde Prayuth och hans militärjunta genom diktat i fem år fram till år 2019 då han vann parlamentsvalet, dels tack vare nya vallagar och grundlagsändringar som garanterade militärens långvariga järngrepp om Thailand.

Den förre juntaledaren, premiärminister Prayut Chan-o-cha (sitter i mitten) möblerade nyligen om sin militärdominerade regering.
Bildtext Prayuts första regeringar dominerades av generaler.

En dragkamp som pågått sedan 1932

Dragkampen mellan generalerna och demokratiska partier samt aktivister har pågått ända sedan år 1932 då dåvarande Siam förvandlades från en absolut till konstitutionell monarki.

Sedan dess har Thailand i praktiken styrts av militären med kungahusets välsignelse, med undantag för korta avbrott av parlamentariskt styre.

Militären och kungahuset dominerar än i dag stora delar av ekonomin, vilket regelbundet har lett till massprotester som militären har kuvat hårdhänt.

Thailändska demonstranter klädda i röda skjortor håller upp en röd banderoll med en bild av den avsatte ex-premiärministern Thaksin Shinawatra.
Bildtext Så kallade rödskjortor i Thailand håller upp en banderoll med en bild av den avsatte ex-premiärministern Thaksin Shinawatra under en demonstration år 2021.
Bild: Peerapon Boonyakiat/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Shinawatra och hans rödskjortor träder fram

Demokratin vann ändå sakta men säkert fotfäste i Thailand och år 1992 återinfördes demokratin och parlamentariskt styre.

År 2001 utgjorde en modern vattendelare då det populistiska partiet Thai Rak Thai under telekom-miljardären Thaksin Shinawatra, vann parlamentsvalet och fick bilda en koalitionsregering.

Stödet för Thaksin var fortfarande massivt vilket hans yngre syster Yingluck utnyttjade

Den förre polismannen Shinawatra som kommer från norra Thailand, samlade stöd bland fattiga i storstäder och framförallt på landsbygden med sina löften om statsfinansierad, billig hälsovård och ekonomiskt stöd till landsbygden i form av mikrolån till byar och individuella jordbrukare.

Thaksin utmanade därmed den styrande ekonomiska eliten som är allierad med militären och han och hans parti belönades med en historisk jordskredsseger år 2005, då valdeltagandet var det högsta någonsin och Thai Rak Thai blev det första partiet som lyckades få egen majoritet i parlamentet.

Thaksins hängivna anhängare blev kända som rödskjortor i motsats till de konservativa, rojalistiska gulskjortorna som stöder armén.

Thailändska rojalister klädda i gula skjortor håller upp  en bild av kung Maha Vajiralongkorn ( Rama X) and drottning Suthida.
Bildtext Rojalister klädda i gult håller upp en bild av kung Maha Vajiralongkorn (Rama X) och drottninggemålen Suthida.
Bild: Peerapon Boonyakiat/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

Militären slår tillbaka

Endast ett år senare, år 2006, slog generalerna tillbaka med en militärkupp då premiärministern var på besök i New York.

Thaksin tvingades i exil men stödet för honom var fortfarande massivt både bland jordbrukare och bland stadsproletariatet, något som hans yngre syster Yingluck Shinawatra utnyttjade då hon gav sig in i politiken.

Thai Rak Thai bannlystes år 2007 men partiets populistiska arvtagare Puea Thai och partiledaren Yingluck vann parlamentsvalet år 2011.

Premiärminister Yingluck Shinawatra avsattes i en kupp år 2014. Hon lever nu i exil tillsammans med sin storebror Thaksin som avsattes i en kupp år 2006
Bildtext Premiärminister Yingluck Shinawatra avsattes av Thailands författningsdomstol år 2013 efter drygt tre års styre.
Bild: EPA

Premiärminister Yingluck Shinawatras styre blev inte heller långvarigt, utan den rojalistdominerade författningsdomstolen avsatte henne år 2014 med motiveringen att hon hade gjort sig skyldig till maktmissbruk.

Yingluck fortsatte ändå i spetsen för en expeditionsregering som slutligen avsattes i en militärkupp som leddes av arméchefen Prayut Chan-o-cha.

Både Thaksin och Jingluck lever numera i exil på grund av politiskt motiverade korruptionsdomar som har fällts under juntans styre.

”Jag är redo”

Thaksin Shinawatras parti Thai Rhak Thai, systern Jinglucks Phuea Thai samt partiets nyaste inkarnation Pheu Thai har vunnit alla parlamentsval sedan år 2001.

Pheu Thai som leds av Thaksins yngsta dotter, den 36 år gamla Paetongtarn Shinawatra, var det största partiet även i det senaste valet år 2019, men lyckades inte bilda regering.

Pheu Thai och Paetongtarn Shinawatra leder klart i opinionsmätningar även inför vårens val, och den stora frågan är om militären ingriper än en gång om Pateongtarn blir den tredje premiärministern från familjen Shinawatra.

Den thailändska oppositionsledaren Paetongtarn Shinawatra klädd i en rödvit klänning.
Bildtext Den 36-åriga Paetongtarn Shinawatra utmanar den nuvarande regeringschefen Prayut Chan-o-cha i kampen om premiärministerposten.
Bild: EPA-EFE

– Jo, jag är redo, konstaterade Paetongtarn när hon nyligen inledde sin valkampanj i familjens starkaste fäste i norra Thailand.

– Vi vill ha en jordskredsseger så att vi kan förverkliga våra löften till folket, tillade den landsflyktige ex-premiärministerns dotter som väntar sitt andra barn i maj, ungefär vid samma tidpunkt som valet hålls.

Pheu Tais mål är att minst 18 miljoner av 35 miljoner röstberättigade thailändare röstar på partiet. Det skulle garantera över 250 platser i parlamentets underhus, som motvikt mot de 250 senatorer som stöder armén och den impopulära nya kungen Maha Vajiralongkorn.

Thailands impopulära kung Maha Vajiralongkorn eller Rama X, tillsammans med sin gemål Sineenat Wongvajirapakdi
Bildtext Thailands impopulära kung Maha Vajiralongkorn eller Rama X, tillsammans med sin gemål Sineenat Wongvajirapakdi
Bild: EPA-EFE

Hennes rojalistiska motståndare understryker att hon saknar politisk erfarenhet och att hon i själva verket är faderns marionett, något som även Jingluck anklagades för.

– Jag blev skrämd då jag hörde om hennes jordskredsstrategi som kan leda till enpartistyre igen, säger rojalistledaren Suthep Thaugsuban.

– Jag vill inte dra ut på gatan igen, tillägger den förre protestledaren Suthep Thaugsuban.

Det värsta du kan göra är att vinna en jordskredsseger. Då kommer knivarna fram eftersom de verkliga makthavarna inte är folkvalda

Han och andra motståndare anklagar Paetongtarn för korruption vilket också fadern Thaksin och mostern Jingluck anklagades för.

– Jag var rädd eftersom jag har sett det tidigare, Thaksin var korrupt och likaså systern Jingluck och om dottern blir premiärminister och är korrupt, så vad kan vi göra? De verkliga makthavarna är inte är folkvalda.

Folkomröstning om militären

Professor Thitinan Pongsihirak vid Chulalongkorn universitetet i Bangkok håller med om att Paetongtarn har axlat faderns politiska mantel och att hon nu ses som en naturlig arvtagare.

Paetongtarn följer faderns populistiska fotspår, då hon bland annat kräver högre producentpriser för jordbrukare, rättvisare fördelning av begränsade vattenresurser och en höjd minimilön.

– Priserna för alla jordbruksprodukter måste höjas och varje thailändare bör garanteras löner som motsvarar deras ära och värdighet, alltså minst 600 baht om dagen (ungefär 16,5 euro per dag), kräver Paetongtarn.

Paetongtarn Shinawatra och hennes så kallade rödskjortor hoppas på en ny jordskredsseger i parlamentsvalet i maj.
Bildtext Paetongtarn Shinawatra och hennes så kallade rödskjortor hoppas på en ny jordskredsseger i parlamentsvalet i maj.
Bild: EPA-EFE

Statsvetaren Thitinan Pongsihirak tror att det är fullt möjligt att Pheu Thai får sin eftertraktade jordskredsseger efter som valet ser ut att bli en folkomröstning om generalernas styre.

– Det skulle inte förvåna mig om det samlas en hel del antimilitära röster som särskilt gagnar Paetongtarn och Pheu Thai, säger Thitinan som samtidigt varnar för problem som uppstår i och med en jordskredsseger.

– Det värsta du kan göra i thailändsk politik är att vinna en jordskredsseger. Då uppstår det en hel del avundsjuka och knivarna kommer fram eftersom de riktiga makthavarna i Thailand inte är folkvalda.

Källor: Reuters, AFP, The Diplomat, Bangkok Post, NYT