Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Varken Borgå stad eller välfärdsområdet kan hjälpa mathjälpen som tvingats flytta ut från två lokaler

En person från FRK packar in bananer i en påse.
Bildtext I Borgå finns det frivilliga som gärna skulle sköta om matutdelningen, men nu saknas lokaler där verksamheten kan fortsätta. Arkivbild.
Bild: Juuso Stoor / Yle

De frivilliga organisationerna som drivit matutdelningen ser inte ut att få hjälp med att hitta nya lokaler av staden eller välfärdsområdets socialarbetare.

Den här veckan blev det klart att matutdelningen i WSOY-huset i centrum av Borgå tvingas lägga ner. Mathjälpen i Vårberga gick samma öde till mötes för en vecka sedan.

För tillfället återstår bara utdelningen i Gammelbacka.

Matutdelningarna har varit ett samarbete mellan många olika aktörer, bland annat Samaria, den finska och svenska församlingen, Finlands Röda Kors och föreningen Borgånejdens arbetssökande.

Både i Vårberga och i centrum av Borgå har ungefär 70–80 personer varje vecka kommit på plats för att hämta ut en matkasse med livsmedel.

– Organisationerna som erbjudit den här servicen har gjort ett viktigt och fint jobb, säger Hanna Kaunisto som är direktör för socialarbete vid Östra Nylands välfärdsområde.

WSOY-huset i Borgå.
Bildtext Matutdelningen har skett i nedersta våningen på WSOY-huset som ligger intill Mannerheimgatan i Borgå.
Bild: Yle / Hanna Othman

Hon ser ändå att det är svårt för välfärdsområdet att hoppa in och lösa problemet. Välfärdsområdet jobbar väldigt långt utgående från vilken service som de enligt lagen ska erbjuda.

Deras kunder är den enskilda personen eller familjen. De kan hoppa in och erbjuda hjälp exempelvis vid en vattenkris, men annars har de inte infrastrukturen att dra igång en större operation som matutdelning.

– Det är verkligen en stor förlust om vi inte kan stödja organisationerna och föreningarna som gör det här jobbet, säger Kaunisto men har ingen lösning på problemet.

Inga lämpliga lokaler att hyra av staden

Borgå stads lokalitetsdirektör Mikko Silvast skriver i ett meddelande till Yle Östnyland att staden inte har några lokaler att erbjuda matutdelningen.

”Vi kartlade läget för ungefär ett år sedan, då hittade vi inget som skulle vara lämpligt.”

Mikko Silvast står på Etolatomten, höstfärger och grön byggnad i bakgrunden.
Bildtext Mikko Silvast är lokalitetsdirektör i Borgå.
Bild: Yle/ Lone Widestam

Han minns inte om det var samma instanser som nu arrangerat mathjälpen som då var i kontakt. Nu under den senaste tiden har åtminstone ingen hört av sig till honom.

”Lokalutbudet har ändå inte blivit bättre på ett år, vilket är en tråkig sak.”

Silvast skriver att matutdelningen är en väldigt fin funktion som de gärna skulle vilja hjälpa. Han tycker att det är fantastiskt att folk vill hjälpa till på frivillig basis.

Lokalen som användes till matutdelningen i WSOY-huset hyrdes ut av husets ägare, företaget Renor. I Vårberga delades maten ut i en lokal som ägdes av Borgå kyrkliga samfällighet, men som fanns mitt i Vårberga köpcentrum.

I Gammelbacka får man mathjälp vid Gammelbacka förortscenter.

Yle Östnyland har försökt nå Borgå finska församlings diakoniledning för en kommentar om fortsättningen för mathjälpen, men inte fått något svar.

Diskussion om artikeln