Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Dataskyddsexpert om Lintiläs meddelanden: ”Överraskande att ministern har fått tillbaka sitt konto genast följande morgon”

Mika Lintilä.
Bildtext Mika Lintilä säger att hans Whatsappkonto kapades på torsdagen.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Näringsminister Mika Lintilä (C) säger att hans arbetstelefon kapades på torsdagskvällen. Enligt Lintilä skickades ett meddelande från hans Whatsappkonto utan hans vetskap.

Näringsminister Mika Lintilä (C) berättar att det har skickats ett meddelande från hans mobiltelefon på torsdagen. Han säger att han själv inte har kunnat skicka meddelandet vid den tidpunkten.

Ministern vill inte berätta vad meddelandet innehöll. Enligt Iltalehti handlar det om en editerad, hånande bild på statsminister Sanna Marin och SDP:s riksdagsledamot Matias Mäkynen. Bilden ska ha skickats till ett stort antal politiker.

– Det här är oerhört allvarliga saker, säger Lintilä till nyhetsbyrån STT.

Lintilä säger att han är noggrann med datasäkerhet och att han själv inte hade kunnat agera annorlunda för att förhindra kapningen.

Satt på middag

Det var på torsdagskvällen som Lintiläs specialmedarbetare märkte meddelandet och frågade ministern om han hade skickat det.

Meddelandet skickades från ministerns riksdagstelefonnummer. Lintilä säger att han var på middag när meddelandet skickades och att han inte hade med sig mobiltelefonen i fråga.

Lintilä säger också att det inte är möjligt att någon annan skulle ha använt telefonen utan hans vetskap.

Lintiläs privata konto

Riksdagens dataadministrationschef Ari Apilo säger till Yle att en teknisk undersökning har inletts på Lintiläs egen begäran.

Enligt Apilo är det tillåtet att använda Whatsapp på riksdagens telefoner. Han säger att Lintilä har Whatsapp installerad på sin arbetstelefon i riksdagen, men att kontot är hans privata, och inte riksdagens.

– För daglig kommunikation i riksdagsarbetet rekommenderas det att man använder Microsoft Teams, säger Apilo.

Vanliga medborgare kan behöva vänta flera veckor

Yle frågade dataskyddsexperten Petteri Järvinen hur säker Whatsapp är som meddelandetjänst. Järvinen säger att risken för en kapning är större när man använder Whatsapp via datorn än via mobiltelefonen.

– Det är svårt att säga exakt vad som har hänt i det här fallet, säger Järvinen.

Järvinen tycker det är överraskande att Lintilä fått sitt konto tillbaka så snabbt efter kapningen. Meta, som äger Whatsapp, har ett dåligt rykte när det gäller att få fast den skyldiga då kapningar sker, säger Järvinen.

– Vanliga medborgare kan behöva vänta i flera veckor, och får kanske inte ens då tillbaka sitt konto. Det är överraskande att ministern har fått tillbaka sitt konto genast följande morgon, säger Järvinen.

Källor: STT, Yle Uutiset, Iltalehti.