Dömd läkare från Sverige jobbade på Åland – bytte förnamn och legitimerade sig i Finland
En läkare som i fjol dömdes till villkorligt fängelse för att ha utfärdat falska covidintyg i Sverige är nu anställd av Ålands hälso- och sjukvård.
Det handlar om en trettiosexårig man som dömts för urkundsförfalskning av Hovrätten i Västra Sverige. Flera svenska medier uppmärksammande fallet. I slutet av januari åtalades han dessutom för grova bokföringsbrott och skattebrott i Borås tingsrätt. Mannen blev av med sin svenska läkarlegitimation i september 2021.
Men efter domen har han bytt förnamn och i beviljats läkarlegitimation i Finland. Vid Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) kände man inte till mannens bakgrund då man anställde honom, och det var via en patient man delgavs misstankarna om den.
Ålands radio har talat med patienten som blev misstänksam efter att ha noterat att läkaren blev nervös när han ombads förnya ett recept. Det var meningen att läkaren skulle ha opererat patienten följande vecka, men kvällen före operationen började patienten söka efter information om läkaren på nätet.
– Jag hittade ytterst graverande uppgifter om en läkare som liknade min läkare på fotot, med samma efternamn, född samma år och från samma trakt i Sverige. Då förstod jag att det här inte är bra. Då mailade jag till chefsläkaren på ÅHS med kopia till patientombudsmannen där jag bad om att få en annan läkare vid operationen om det jag befarade var sant, säger patienten till Ålands radio.
Vid tillstånds- och tillsynsmyndigheten Valvira bekräftar man att läkaren har en ikraftvarande legitimation i Finland.
– Vi får information från Sverige om någons legitimation upphör, berättar gruppchef Maarit Mikkonen.
Frågan om hur namnbytet kunnat gå Valvira förbi utreds som bäst. Mannen är för närvarande tjänstledig från ÅHS och har inte patientkontakt. ÅHS har ännu inte haft tillräcklig grund för att sparka mannen, men fortsätter utreda ärendet.
– Det har varit väldigt uppskakande för oss alla. Vi får sätta oss ner och dra våra slutsatser. I nuläget gör vi ju inga brottsutredningar före vi anställer. Det kan möjligen vara en lärdom vi får dra, säger chefsöverläkare Jun Nagamori vid ÅHS.
Artikeln bygger på två artiklar av Heidi Grandell-Sonck vid Ålands radio, Dömd läkare från Sverige jobbade för ÅHS - skaffade legitimation i nytt namn och Patient som röjde den fängelsedömde läkaren: ”Han skulle ha opererat mig igen”.