Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gott intresse för att fira sportlov i skärgården – men många väntar med att boka till sista minuten

Ett rött båthus i en isig vik.
Bildtext Arkivbild. Allt fler människor börjar inse att skärgården går att besöka också under vintern.
Bild: Annika Holmbom / Yle

Intresset för att spendera sportlovet i den åboländska skärgården är ungefär lika stort som i fjol, men fortfarande går det att boka övernattning inför sportlovet.

– Det finns lediga platser ännu för sportlovet. Bokningarna för sportlovet kommer ganska sent och det är många som bokar till och med dagen innan de kommer, säger hotellchef Tanja Liljeqvist i Kasnäs.

Även om hotellet fortfarande har flera lediga rum, tror Liljeqvist att försäljningen under sportlovet kommer att vara på ungefär samma nivå som under fjolåret.

– Nu då världen har öppnat så finns det säkert många som reser utomlands, men det ekonomiska läget gör att det också finns många som väljer att resa i hemlandet. Så jag tror att vi kommer att ha ungefär lika mycket kunder som under fjolåret, säger Liljeqvist.

Under sportlovet är det speciellt barnfamiljer och mor- och farföräldrar som kommer med barnbarnen till Kasnäs. Men efter att coronapandemin lättat har även företagskunderna hittat tillbaka till Kasnäs.

– Jag är mycket tacksam att företagen har hittat tillbaka. Även våren och sommaren ser bra ut, många vårveckoslut och större helger som midsommar är redan bokade, men mitt i veckan har vi ännu mycket ledigt, säger Liljeqvist.

Stor paviljon i Kasnäs.
Bildtext Arkivbild. Många besökare väntas till Kasnäs till sportlovet och sommaren.
Bild: Jesper Alm / Yle

”Allt fler börjar inse att skärgården kan besökas året om”

Veera Sulosaari, som driver två turismföretag i Nagu, säger att de fått bra med bokningar till sportlovet, men att det fortfarande finns rum för lite fler kunder.

– Vi har allt från par, familjer, företagskunder och vänner som besöker oss. Jag tror att vår bastuavdelning är en orsak att många vill besöka oss också på vintern. Allt fler börjar inse att skärgården kan besökas året om och inte bara på sommaren, säger Sulosaari.

Sulosaaris företag håller som bäst på att byta bokningssystem och därför har de ännu inte marknadsfört sommaren så mycket.

– När bokningssystemet är bytt börjar vi marknadsföra på allvar. Men helt bra med bokningar har vi fått redan nu och vi har även fått några längre bokningar från utlandet, säger Sulosaari.

Början av vintern var lugn

Turismföretagaren Hanna Kovanen på Utö tycker att den här vintern varit lite lugnare än tidigare år, men till sportlovet har hon ändå fått rätt så bra med bokningar.

– Folk har åkt mer söderut, det har varit lite mindre efterfrågan i januari och februari än det har varit under de senaste åren. Men till sportlovet har vi flera bokningar och det börjar redan några dagar innan sportlovet. Jag har också fått några bokningar till veckan efter, då det är sportlov på andra håll i landet, säger Kovanen.

Bild av Hanna Kovanen på Utö
Bildtext I början av året har Utö haft lite färre besökare, men till sportlovet väntas igen lite fler besökare.
Bild: Yle

Sommarsäsongen ser väldigt bra ut

På Utö inleds årets turismsäsong i mars och april då fågelskådarna kommer, men efter påsk är en stor del av veckosluten redan bokade. Kovanen hade tidigare ett bed & breakfast på ön, men det utrymmet är nu uthyrt till personer som bor på ön.

– Då det finns färre ställen att övernatta på, blir det ju också snabbare fullbokat. Sommaren ser bra ut, men det är bra att det finns några lediga dagar också, så att det finns att boka om någon kommer på att de vill åka hit i sista stund, säger Kovanen.

Turismföretagare Outi Fagerlund på Houtskär öppnar säsongen till påsk och efter första maj tar man emot gäster varje dag. Men redan nu ser årets sommarsäsong lovande ut.

– Det ser väldigt bra ut, nästan alla veckoslut är bokade redan och det är betydligt mera utlänningar som bokar den här sommaren. Augusti bokas alltid sist och där finns det ännu ledigt, men det ser ut att bli en bra sommar, säger Fagerlund.

Diskussion om artikeln