Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är Kalle Rovanperäs segerchanser borta? Se snöturen som förstörde Emil Lindholms rally: ”Fick stanna och putsa bilen”

Uppdaterad 10.02.2023 22:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
Kalle Rovanperäs sköna slut på fredagen: Tog hem åttonde etappen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det är trean Esapekka Lappi som är bästa finländare efter rallyfredagen i Umeå. Kalle Rovanperä fick lida av plogandet och är en halv minut efter täten. Emil Lindholms tävling förstördes på förmiddagen.

Kalle Rovanperä fick en smakstart på VM-rallyt i Västerbotten då han tog hem torsdagens korta specialsträcka.

Men den regerande världsmästaren visste att fredagen skulle bli svår. Finländaren fick ploga banan som första bil och då passade andra bilar på att ta över showen.

Inför lördagen är det i stället Hyundais Craig Breen som toppar svenska VM-rallyt med ett par sekunder ned till M-Sports Ott Tänak. Rovanperä hittas på femte plats, 31,1 sekunder bakom Breen, efter en jobbig fredag.

– Det var ungefär som väntat. Sträckorna där underlaget var i skick förlöpte bra, men på de andra vägarna var det svårare. Det finns inte så mycket jag kan göra, konstaterar Rovanperä för Yle.

Lappi bästa finländare

Toyotastjärnan tog hem en specialsträcka på förmiddagen – och avslutade fredagen med att vara snabbast på etapp nummer åtta, samma sträcka som han glänste på i går.

Kampen om segern har Rovanperä inte i tankarna längre.

– Täten har nog stuckit i väg redan. Det är snabba banor här och därför är det svårt att knappa in på förarna ovanför.

I stället är det Esapekka Lappi som håller den finska fanan högst i Umeå. Hyundaiföraren är på tredje plats med ett visst häng på tätduon, då avståndet till Breen är elva sekunder.

Helnöjd är Lappi inte.

– Det är helt okej just nu, men jag vet att jag kunde köra ännu lite fortare. Det är något som inte riktigt stämmer i bilen. Men det här är verkligen inte dåligt, filosoferar Lappi.

Programmet är inte längre tillgängligt
Esapekka Lappi spinnade runt på sjätte etappen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ödesdiger missräkning av Lindholm

Emil Lindholm är ute ur tätstriden i WRC2-klassen. Ingåbon ligger på åttonde plats, drygt två minuter efter Oliver Solberg.

Lejonparten av tidsmarginalen härstammar från den tredje specialsträckan. Lindholm kom in i en kurva med för hög fart och hamnade in i snödrivan bredvid vägen.

Siktet försvann totalt för en stund och han fick tillsammans med kartläsaren Reeta Hämäläinen stanna och putsa bort snön från bilen.

– Min minnesbild från fjolåret var att man kunde köra med gasen i botten där, men riktigt så var det inte. Jag träffade snövallen och fick stanna och putsa bort snön, sa Lindholm i C Mores sändning.

Programmet är inte längre tillgängligt

Sveriges VM-rally, 8/18

1. Craig Breen, Hyundai, 57.05,5
2. Ott Tänak, M-Sport +2,6
3. Esapekka Lappi, Hyundai +11,2
4. Elfyn Evans, Toyota +26,5
5. Kalle Rovanperä, Toyota +31,1
6. Thierry Neuville, Hyundai +36,8
7. Pierre-Louis Loubet, M-Sport +1.16,2
8. Oliver Solberg, Skoda +2.56,8 (WRC2)
9. Sami Pajari, Skoda +3.09,8 (WRC2)
10. Jari Huttunen, Skoda +3.31,9 (WRC2)

13. Lauri Joona, Skoda, +4.01,2 (WRC2)
18. Teemu Suninen, Hyundai +4.54,3 (WRC2)
19. Emil Lindholm, Skoda +5.00,3 (WRC2)

Diskussion om artikeln