Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Goggia mot Stuhec i drottningsgrenen – italienskan vill vinna till minnet av bortgångna landmaninnan

I de inledande VM-starterna har de största favoriterna kammat noll vad guldmedaljerna beträffar. Nu vill Sofia Goggia ändra på den statistiken.

Damernas störtlopp, Méribel, direkt i TV2 och på Yle Arenan

Kommentatorer på svenska: Kristian Karlsson, expert Marcus Sandell

Håll koll på favoriterna:

Sofia Goggia har dominerat störtloppscupen under de senaste säsongerna. 30-åringen har vunnit cupen tre gånger under de fem senaste vintrarna. Även i år har hon varit säkerheten själv och radat upp fyra segrar på sex starter.

Goggia är alltid snabb då hon tar sig i mål, men det är lång ifrån varje gång som italienskan hittar fram till mållinjen. Hon kommer inte att ändra på sin taktik utan kör för guld och inget annat i dagens störtlopp. En tävling som många lyfter fram som den mest prestigefyllda av samtliga VM-starter.

Goggia och de övriga italienskorna vill nå framgångar i Méribel för att hedra minnet av deras tidigare lagkompis Elena Fanchini som gick bort på onsdagen. 37-åriga Fanchini led av cancer och flera åkare kommer att bära sorgband under dagens tävling.

Inför säsongen var det inte alltför många som räknade med att Ilka Stuhec skulle kämpa om ett VM-guld i februari. 32-åringen har haft flera skadetyngda säsonger bakom sig och slutade på en 22:a plats i förra vinterns OS.

Innan jul hittade hon tillbaka till sin gamla form och var tvåa i St. Moritz. Efter det blev det en ny andraplats i Cortina d’Ampezzo och på samma ort vann hon sin första världcupseger sedan december 2018.

Stuhec kan bli den äldsta VM-guldmedaljören i störtlopp genom tiderna. I torsdagens super-G inledde hon urstarkt, men fick till slut nöja sig med en 12:e plats.

Se upp för utmanarna:

Corinne Suter är regerande VM-och OS-guldmedaljör. Schweiziskan avbröt och skadade sig lätt den 20 januari i Cortina d’Ampezzos första störtlopp och hon åkte på en lätt hjärnskakning. Efter den smällen har hon förståeligt inte varit sig själv. I super-G-tävlingen fick hon nöja sig med plats 20.

Suter är värd att hålla koll på, precis som landsmaninnan Lara Gut-Behrami. Hon är för tillfället starkare i super-G och storslalom, men VM-pisten i Méribel borde passa hennes åkstil. 31-åringen är ute efter sin fjärde VM-medalj i störtlopp. Den första kom 2009 då hon tog silver som 17-åring i Val d’Isère.

Övriga medaljkandidater är Elena Curtoni, Kira Weidle och Mirjam Puchner.

Följ med finländarna:

Endast 29 deltagare startar i lördagens tävling. Ingen av dem kommer från Finland. Erika Pykäläinen och Riikka Honkanen kommer att visa upp sig under den andra VM-veckan. Åtminstone i storslalom, slalom och parallellstorslalom.

Kommentatorns tips:

Federica Brignone vann den alpina kombinationen och Marta Bassino i super-G. Sofia Goggia blir den tredje italienskan som får fira ett VM-guld i sydöstra Frankrike.

Silvret till Slovenien och Stuhec, medan Lara Gut-Behrami kammar hem sitt tredje VM-brons i störtlopp.

Diskussion om artikeln