Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Norsk fest att vänta i Oberhof – guld nummer två för Bø

Uppdaterad 11.02.2023 15:32.

Johannes Bø är storfavorit till att ta hem alla sju guld som står på spel i VM i Oberhof. Värsta konkurrenterna till guldet är hans landsmän. En norsk trippel är inte omöjlig. De finska herrarna kämpar för att knipa en plats i jaktstarten.

Har det någonsin funnits en större förhandsfavorit än Johannes Bø till att ta hem alla medaljer från ett mästerskap?

Inte ens Ole Einar Bjørndalen var lika överlägsen under sina storhetsdagar som Johannes Bø just nu. Även om Bø skulle misslyckas i något lopp så blir det med stor sannolikhet i alla fall en norsk seger för så starkt är det norska herrlaget för tillfället. Dessutom har de sex män som startar i sprinten.

Kan någon bryta den norska dominansen?

Den här säsongen har bara Martin Ponsiluoma lyckats knipa en seger framför näsan på norrmännen. De övriga tretton loppen har gått till Norge, varav Johannes Bø vunnit elva.

Sannolikheten att någon annan än en norrman vinner sprinten är alltså ganska liten. Men Martin Ponsiluoma och Emilien Jacquelin är de två som kan sätta käppar i hjulet för den norska festen. Möjligtvis kan Benedikt Doll och Roman Rees på hemmaplan tänja sig till fantomlopp och blanda sig i striden.

De övriga är nog tyvärr bara statister då det gäller pallplaceringar. Det här mästerskapet kan det vara rekordfå nationer i medaljtabellen framförallt på herrsidan.

För Finland är det på Olli Hiidensalo som de största förhoppningarna ligger. Då Tero Seppälä haft teknik- och hälsoproblem så har Hiidensalo klivit in och tagit över ledarskapet bland herrarna. Men Hiidensalo får nog kämpa för att klämma sig in bland de femton främsta.

Tero Seppäläs form är lite av ett mysterium efter förkylningen och en plats bland de trettio främsta är något han får vara nöjd med. För Tuomas Harjula och Heikki Laitinen skulle det gälla att ta sig in bland de sextio främsta och därmed knipa en plats i söndagens jaktstart.

Herrar sprint klockan 15.25 TV2 och Arenan:

Sprint, herrar - Spela upp på Arenan