Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland planerar skicka nödhjälp till Syrien

Den första försändelsen med nödhjälp, som Finland bidragit med, anlände till Turkiet i dag. Det uppger Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Finland skickade nödinkvartering för 3 000 personer, det vill säga tält och kaminer. Leveransen gick via Natos euroatlantiska räddningstjänst (EARDCC).

Behovet av stöd och nödhjälp i de jordbävningsdrabbade områdena i Turkiet och Syrien är stort och nu förbereds också materialhjälp till Syrien med snabb tidtabell, uppger ministeriet.

Finland har redan tidigare skickat hjälparbetare till Turkiet.

Finland bidrar med en miljon euro för humanitär hjälp till Turkiet och Syrien via Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.

Inrikes

HUS: Kön till hjärtingrepp vid Nya barnsjukhuset nu lite kortare

HUS-sammanslutningen har lyckats korta av barnpatienternas kö till hjärtoperation vid Nya barnsjukhuset.

Just nu väntar 69 barn på operation. I slutet av mars var antalet köande barn 85 och vid årsskiftet 110.

Det låga antalet födslar på sistone är en orsak till kortare köer. Enligt HUS har man också vidtagit olika åtgärder för att förbättra läget.

Bland annat har man fokuserat på att operera patienter som inte behöver särskilt lång intensivvård efteråt. Fortfarande är bara 8 av 12 intensivvårdsplatser i bruk permanent.

En del barnpatienter vars tillstånd inte varit livshotande har under våren också erbjudits möjlighet att opereras i Rigshospitalet i Köpenhamn.

Källa: STT

Finländare stöder lagliga strejker, men inte olagliga

Finländarna uppskattar sin rätt att strejka och anser att det är en grundrättighet. Samtidigt anser många att staten har rätt att begränsa strejkåtgärderna i vissa situationer.

Det uppger Näringslivets delegation EVA, som gjort en utredning kring finländarnas åsikter om strejker. Drygt 2 000 personer deltog i utredningen i början av året.

Mest positiva till en begränsning av strejkrätten är anhängare till de högerpartier som just nu försöker bilda regering, men också Centerns anhängare.

55 procent av finländarna anser det vara motiverat med en kännbar höjning av böter för olagliga strejker.

tre barn tittar på olika skärmar

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.