Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Aleksander Aamodt Kilde vill gå i landsmännens fotspår – Elian Lehto redo att attackera i kungsgrenen

Uppdaterad 12.02.2023 11:54.

Aleksander Aamodt Kilde är ute efter att bli den tredje norrmannen efter Aksel Lund Svindal och Kjetil Jansrud att kamma hem VM-guldet i störtlopp. Även två finländare är med då herrarna kastar sig ner för den utmanande backen i Courchevel.

Herrarnas störtlopp, Courchevel, direkt i TV2 och på Yle Arenan

Kommentatorer på svenska: Kristian Karlsson, expert Marcus Sandell

Håll koll på favoriterna:

Aleksander Aamodt Kilde kom så nära det går att vinna en VM-guldmedalj i torsdagens super-G. Den gången var kanadensaren James Crawford snabbast då han slog norrmannen med en futtig hundradel.

Nu är Kilde ute efter revansch. Förutsättningarna är strålande då 30-åringen vunnit fem av årets åtta deltävlingar i världscupen. Norrmannen knep karriärens första VM-medalj på torsdagen och nu är den värsta pressen borta. Problemet är att VM-starterna orsakat överraskande stora problem för de största förhandsfavoriterna. Kan Kilde bryta den trenden?

Norge har fina störtloppstraditioner och av de åtta senaste VM-störtloppen har en norrman vunnit tre. Aksel Lund Svindal 2007 och 2013 samt Kjetil Jansrud 2019.

En som, om möjligt, kan vara ännu hungrigare är Marco Odermatt. Schweizaren fick nöja sig med en fjärde plats i super-G och nu börjar han känna av pressen att ta sin första VM-medalj. Landsmaninnan Jasmine Flury föregick med gott exempel då hon vann damernas störtlopp på lördagen. Odermatt har aldrig vunnit en världscupdeltävling i störtlopp, men slutat tvåa hela sju gånger.

Se upp för utmanarna:

Österrikes Vincent Kriechmayr är regerande världsmästare och 31-åringen vann i Courchevel då förra säsongen avslutades i just L’Eclipse-backen i Courchevel. De österrikiska förhoppningarna ligger på Kriechmayrs axlar då Matthias Mayer mitt under säsongen meddelade att han lägger av med omedelbar verkan.

På tal om österrikarna gäller det att hålla ett extra öga på Marco Schwarz. Teknikern som tog silver i den alpina kombinationen har överraskat under den pågående säsongen och var snabbast i det sista träningsåket under lördagen.

Om inte Marco Odermatt levererar i VM-störtloppet kan Nils Hintermann stiga fram och rädda den schweiziska äran.

Följ med finländarna:

De finländska förväntningarna är högre uppskruvade än på flera säsonger. Elian Lehto har slagit igenom i vinter med två topp-30-placeringar och i torsdagens super-G såg han stundvis riktigt vass ut. Slutresultatet blev en 22:a plats. En prestation han själv inte var nöjd med, vilket bådar gott inför störtloppet. Topp-20 kan anses som en realistisk målsättning.

Jaakko Tapanainen har stått för Finlands hittills främsta resultat då han slutade 21:a i den alpina kombinationen. 21-åringen är ute efter att se och lära. En placering bland de 35 främsta skulle vara en godkänd insats.

Kommentatorns tips:

Någon gång måste även den största favoriten kamma hem segern. Därför vinner Aleksander Aamodt Kilde.

Silvret tar schweizaren Niels Hintermann hand om och bronset går till Kanadas James Crawford.

Diskussion om artikeln