Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vurpor och gevärskaos för finländarna i sprinten – tränaren tar missen på sitt konto: ”En perfekt storm med allt”

Uppdaterad 11.02.2023 17:16.
Tuomas Harjula.
Bildtext Tuomas Harjula tvingades låna ett gevär av Österrike.
Bild: IMAGO/CEPix/ All Over Press

Johannes Thingnes Bø gjorde det han skulle i VM-sprinten och vann före sin storebror Tarjei. Olli Hiidensalo gick in bland de 30 bästa men för Tuomas Harjula och Heikki Laitinen blev det en kaotisk tävling.

Dimman låg tät över Oberhof då herrarna skulle göra sin första individuella tävling i VM. Det var till och med tal om att sprinten skulle skjutas upp men tävlingen kunde ändå starta som planerat.

Det fanns en stor favorit till VM-guldet. Johannes Thingnes Bø har kört över allt motstånd i världscupen och i VM är han åkaren att slå i alla tävlingar.

I sprinten klarade norrmannen av pressen, dimman och vinden. Han tog karriärens 14:e VM-guld och det tredje i sprint.

Bø bommade ett skott i liggande. I stående hade han marginalerna på sin sida då de två sista skotten var kantträffar. Han vann med 14,8 sekunder före sin storebror Tarjei som sköt fullt i tävlingen.

– Jag är på väg mot något bra. Att vinna ett individuellt guld var mitt stora mål den här säsongen så jag är glad, säger Johannes Thingnes Bø till Yle.

Hiidensalo nöjd med skyttet

Bø har nu också ett kanonläge i söndagens jaktstart där de 60 bästa åkarna startar utgående från resultaten i sprinten.

I jaktstarten kommer också Olli Hiidensalo och Tero Seppälä att tävla. Hiidensalo sköt en bom i sprinten och i mål var han drygt två minuter långsammare än Bø på 30:e plats.

– Jag ger mig själv fulla poäng för skyttet. Det blev en miss men förhållandena var svåra. På sista varvet orkade jag inte riktigt jobba så hårt som jag ville. Jag var ändå bättre än flera tuffa åkare, säger Harjula.

Seppälä missade hela fyra skott i sprinten och slutade på 47:e plats.

Finland stod utan reservgevär

För Tuomas Harjula och Heikki Laitinen blev det en minnesvärd tävling men i negativ bemärkelse. Båda föll i början av sina lopp och det påverkade deras insatser och gevär.

Harjulas gevär blev fullt av lössnö och han kunde inte se genom siktet då han kom in för det liggande skyttet. Finland hade inte hade något reservvapen till förfogande och då tvingades man låna av andra länder.

– Jag gjorde en miss där och då vi hade jurymöte så hann jag inte hämta och granska ett reservgevär inom utsatt tid. Det var en perfekt storm med allt.

– Jag får lära mig av det här och förhoppningsvis behöver vi inte vara med om det igen, säger tränaren Erik Kulstad.

Harjula lånade ett gevär av Österrike och bommade samtliga fem skott i liggande. Han missade dessutom att åka sina straffrundor och fick sedan tidstillägg.

Laitinen lånade i sin tur ett reservgevär av det polska laget och lyckades sätta alla fem skott i liggande. I stående blev det dock tre bommar och han slutade på 71:a plats.

Resultat, sprint:

1. Johannes Thingnes Bø NOR 23.21,7 (1)
2. Tarjei Bö NOR +14,8 (0)
3. Sturla Holm Lægreid NOR +39,9 (1)
4. Johannes Dale NOR +43,6 (1)
5. Dmytro Pidrutjnyj UKR +53,4 (0)
-----------
30. Olli Hiindensalo FIN +2.10,3 (1)
47. Tero Seppälä FIN +2.41,9 (4)
71. Heikki Laitinen FIN +3.23,6 (3)
111. Tuomas Harjula FIN +17.04,8 (9)

Diskussion om artikeln