Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efterspaningsteam letar efter objekt som sköts ner ovanför Kanada

Uppdaterad 12.02.2023 17:35.
Justin Trudeau i profil i en talarstol.
Bildtext Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Bild: BACKGRID/All Over Press

Ett amerikanskt jaktplan har skjutit ner ett oidentifierat objekt i Kanadas luftrum. Det här är tredje gången USA skjuter ner ett främmande objekt i nordamerikanskt luftrum på en vecka.

Kanadensiska spaningsenheter letar nu efter ett cylinderformat föremål som ett amerikanskt jaktplan sköt ner i kanadensiskt luftrum på lördagen. Det meddelade Kanadas premiärminister Justin Trudeau på söndagen.

Strax före midnatt natten till söndagen meddelade Trudeau via Twitter om nedskjutningen:

”Jag gav order om att skjuta ner ett oidentifierat objekt som kränkte Kanadas luftrum”, skrev han.

Amerikanska och kanadensiska styrkor har arbetat tillsammans, och det var ett amerikanskt F-22-jaktplan som sköt ner objektet ovanför territoriet Yukon i nordvästra Kanada.

Objektet uppges ha svävat på ungefär tolv kilometers höjd.

Vita huset har bekräftat att USA:s president Joe Biden också godkände nedskjutningen. Enligt det amerikanska försvarsministeriet Pentagon hade objektet dykt upp på deras radar ovanför delstaten Alaska på fredag kväll.

En karta som visar var i Kanada Yukon ligger. Det är ett territorium i det nordvästra hörnet av landet. Yukon gränsar till USA:s delstat Alaska.
Bildtext Yukon gränsar till den amerikanska delstaten Alaska, där ett annat främmande föremål upptäcktes och sköts ner för några dagar sedan.
Bild: Belén Weckström / Yle / Mapcreator.io

Cylinderformat objekt, kanske en ballong

Kanadas försvarsminister Anita Anand sa redan tidigare att det handlade om ett cylinderformat objekt som är mindre än den misstänkta kinesiska spionballongen som USA sköt ner vid sin östkust förra helgen.

Det är ändå för tidigt att säga om det här föremålet är kinesiskt eller inte. Anand säger att hon inte tänker spekulera om saken.

Enligt uppgifter har det nordamerikanska försvarskommandot Norads talesperson sagt att militären identifierat vad objektet är och på söndagseftermiddagen finsk tid uppgav den amerikanska senatens majoritetsledare Chuck Schumer att säkerhetstjänstemän tror att både det objekt som sköts ned över Kanada och det objekt som tidigare sköts ned ovanför Alaska var ballonger.

Snöklädda bergstoppar i bakgrunden, barrträd i förgrunden.
Bildtext Yukon är den minsta delstaten i Kanada och har under 50 000 invånare.
Bild: Christine M Baker / Alamy/All Over Press

Viktigt hitta och analysera objektet

Nästa uppgift blir att hitta det nedskjutna objektet.

– Efterspaningsteam är på plats och försöker hitta och analysera föremålet, sa premiärminister Justin Trudeau tidigt på söndagskvällen finsk tid inför en tidigare planerad resa till just Yukon.

– Det finns mycket att lära sig om det. Därför kommer analysen av objektet att vara väldigt viktig, konstaterade Trudeau.

Det här är alltså tredje gången USA skjuter ner ett främmande objekt i nordamerikanskt luftrum på en vecka. I fredags sköt landet ner ett oidentifierat objekt ovanför Alaska och förra lördagen gick en misstänkt kinesisk spionballong samma öde till mötes.

Av spionballongen uppges en hel del ha kunnat bärgas.

Resterna av en spionballong bärgas ur havet: manskap drar upp ett stort vitt tyg och teknisk utrustning som sitter fast i tyget över relingen på en båt. Vattnet blänker av strålastarljus.

Så bärgades den kinesiska spionballongen

Se amerikanska flottans bilder från bärgningen.

Avvikelse på radarn ovanför Montana

I norra USA har delstaten Montana tillfälligt stängt sitt luftrum på lördagen, efter att försvaret upptäckt en radaravvikelse.

Ett jaktplan har undersökt saken, men har enligt den amerikanska militären inte hittat något ovanligt i luften.

Luftrummet är nu öppet. Försvaret fortsätter övervaka situationen.

Källor: CNN, CBC, AP, AFP, Vita huset, Fox News, Reuters, Global News

Artikeln uppdaterades 12.2.2023 klockan 6.50 med information om Montana och klockan 8.13 med mer information. Artikeln uppdaterades ytterligare klockan 16.49 med Schumers uppgifter om att det är frågan om ballonger. Klockan 17.35 uppdaterades artikeln med färska uppgifter av Justin Trudeau.