Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nu över 33 000 döda i Turkiet och Syrien – enligt FN kan dödssiffran i skalvet stiga till 50 000

Uppdaterad 12.02.2023 19:15.
Räddningsarbetare jobbar i ruinerna efter jordbävningen i Kahramanmaras i Turkiet.
Bildtext Räddningsarbetare i Kahramanmaras i Turkiet den 11 februari.
Bild: Evrim Aydin / AOP

Dödssiffran efter jordbävningen i Turkiet och Syrien är nu över 30 000. Men dödstalet kan ännu fördubblas, enligt en FN-representant.

Chansen att hitta överlevande efter jordbävningen i Turkiet och Syrien är liten i det här skedet, och hoppet börjar sina.

Men räddningsarbetarna lyckades ändå rädda en sju månader gammal bebis från rasmassorna i Hatay och en tonårsflicka i Gaziantep i Turkiet på söndagen, rapporterar statlig media. I turkiska Antakya räddades en 54-årig syrier efter 156 timmar under rasmassorna.

Liten flicka räddades ur rasmassorna - Spela upp på Arenan

Räddningsarbetare från nästan 70 länder har anlänt till Turkiet, enligt det turkiska utrikesministeriet.

Dödstalet tros öka ytterligare

Hittills har över 33 000 bekräftats döda. Al-Jazira rapporterar att 4 500 personer dött i Syrien, medan nyhetsbyrån AFP rapporterar att 3 500 har dött i Syrien. För Turkiets del var siffran tidigt på söndagskvällen 29 695 döda.

Dödssiffran kan ändå stiga långt över 50 000, säger Martin Griffiths, direktör för humanitär hjälp vid FN i en intervju för nyhetskanalen Sky News.

Griffiths, som anlände till södra Turkiet i lördags, uppger att FN ännu inte har börjat räkna antalet dödsoffer, men enligt honom kommer dödstalet att öka betydligt då räddningsarbetarna bättre lyckas leta under ruinerna.

När Griffiths intervjuades var den officiella siffran över 24 000, men han säger sig vara säker på att siffran ”kommer att fördubblas eller mer”.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att en invånare i Kahramanmaras invid skalvets epicentrum hade sagt att det inte går att få tag på svepedukar för begravning längre.

133 personer ställs till svars för rasade byggnader

133 personer har gripits på grund av den byggkvalitet som gjorde att så många hus rasade under jordskalven, sa Turkiets vicepresident Fuat Oktay enligt den turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu.

Enligt myndigheterna förstördes över 12 000 byggnader i jordbävningen.

Efter den förödande jordbävningen år 1999 i Turkiet instiftades en så kallad jordbävningsskatt, som skulle gå till att stärka byggnader och infrastruktur och utveckla beredskapen inför jordbävningar.

Fyra miljarder euro har samlats in, men den turkiska regeringen har aldrig redovisat för hur de pengarna använts.

Specifika utredningsbyråer har redan grundats för att utreda eventuella brott i samband med jordbävningen.

Källor: AFP, AP Reuters, STT, Sky News

Artikeln uppdaterades klockan 16.53 med uppdaterade dödssiffror. Klockan 18.39 uppdaterades artikeln igen med nya siffror, detaljer och uppdaterad rubrik. Ett videoklipp lades till klockan 19.15