Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Årets raseborgare Andreas Rönnberg: ”Det måste väl vara handbollsmänniskor, min familj och släkt som har röstat på mig”

Andreas Rönnberg talar till sitt lag.
Bildtext Årets raseborgare Andreas Rönnberg är tränare för BK-46:s ligalag i handboll.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Årets raseborgare handbollstränaren Andreas Rönnberg, 39 år, säger att han nästan hade glömt att han var nominerad till valet. Han säger att han är glad att någon uppskattar det han gör för handbollen.

– Jag visste knappt att jag var nominerad, men det känns bra att någon uppskattar vad jag gör och har röstat på mig, säger årets raseborgare Andreas Rönnberg då Yle Västnyland träffar honom i den mest naturliga platsen, Karis idrottshall.

I den här idrottshallen har ”Gea” som han kallas, tillbringat otaliga timmar av sitt liv. Hallen blev bekant för honom redan som junior i lokala klubben BK-46, sedan som spelare i herrlaget och efter hemkomsten efter sin utlandsturné som spelare igen. Nu är han tränare för BK-46:s ligalag i handboll. Och han trivs i hallen.

Rönnberg blev överraskad att han blev vald till årets raseborgare.

Att BK-46 efter en paus på 16 år våren 2022 blev finsk mästare i handboll under ledning av Andreas Rönnberg är en av orsakerna till att han fick över 500 röster i valet av årets raseborgare.

– Det är säkert en av orsakerna, men någon har också kanske sett mitt arbete med juniorerna är viktigt. Det att jag som juniortränare kan få unga motiverade att fortsätta med att spela handboll, funderar han.

Rönnberg fick över 500 röster

Det blev en jämn omröstning om årets raseborgare den här gången.

Andreas Rönnberg fick 515 röster, Marianne Liitelä, ordförande i Pojo kyrkoby byförening, 483 röster och föreningen Gamla stan i Ekenäs blev tredje med 353 röster.

Andreas Rönnberg står framåtlutad.
Bildtext Andreas Rönnberg har tillbringat otaliga timmar i Karis idrottshall.
Bild: Patric Westerlund / Yle

På frågan vem han tror att har rösta på honom svarar han småskrattande:

– Ingen aning faktiskt, men det måste väl vara handbollsmänniskor, min familj och släkt som har röstat.

Andreas Rönnberg har fyra gånger valts till årets bästa handbollsspelare i Finland. Under sin karriär har han representerat moderklubben BK-46, spanska Tolimar Tres de Mayo och Obearagon BM Forcusa, de tyska klubbarna HBR Ludwigsburg och
SVK Salamander, norska Elverum och Riihimäkilaget Cocks.

Rönnberg har spelat 70 A-landskamper.