Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det kan bli brist på varor i butikerna om nästa strejk inom handeln inleds i morgon

En person som betalar inköp vid en kassa i en mataffär.
Bildtext Matbutikernas öppethålningstider påverkas inte av måndagens eventuella strejk, men sortimentet påverkas och en del produkter kan tillfälligt ta slut i affärerna.
Bild: Silja Viitala / Yle

Servicefacket Pam och arbetsgivarsidan Finsk Handel har fortsatt förhandla under helgen. Om ingen lösning nås i förhandlingarna, inleds en ny strejk inom butiksbranschen på måndagsmorgonen klockan fem.

Vi har samlat de tre mest centrala frågorna om strejken i den här artikeln.

1. Vem är det som strejkar?

Ifall strejken inleds på måndag påverkas transporten och lagren inom dagligvaruhandeln.

Affärerna skulle hålla öppet som vanligt, men störningar i produktleveranserna kunde förekomma.

Strejken skulle omfatta 47 butikslager och cirka 4 000 anställda.

Också företag som levererar råvaror till restauranger och till måltidstjänster skulle påverkas av strejken.

De flesta lager som ingår i strejken finns i södra Finland, men strejken skulle påverka hela landet eftersom livsmedel transporteras norrut från södra Finland.

Alla lager skulle nödvändigtvis inte stänga helt och hållet på grund av strejken, eftersom företagen kan försöka hålla igång verksamheten med hjälp av bland annat chefer.

Kunder i Citymarket i Torneå.

Därför vill butiksbiträdet Maja ha ett lönelyft på 200 i månaden

För en ensamförsörjare med två barn räcker lönen inte.

2. Hur skulle strejken synas i affärerna?

Maten tar inte slut, säger Lauri Kulonen, beredskapschef vid Finlands Dagligvaruhandel, men strejken kan påverka tillgången till en del produkter.

Leveranserna skulle också fördröjas.

Dagligvaruhandeln har ändå förberett sig genom att lagra produkter. Butiker kan också beställa produkter via sådana lager som inte omfattas av strejken.

– Man måste ändå komma ihåg att vi talar om hela Finland och volymerna är så stora, att affärerna inte kan hålla stora egna lager, säger Kulonen.

Enligt honom är det omöjligt att säga vilka enstaka produkter som det kan bli brist på.

Men om det exempelvis finns tio olika äggförpackningar i sortimentet, kan det hända att det endast finns endast åtta alternativ i butiken under strejken.

Kulonen uppmanar konsumenter ändå att undvika att hamstra produkter.

– Det är onödigt att köpa mer än vad man behöver, eftersom det kan öka störningarna i utbudet. Maten räcker till i Finland.

3. Hur länge pågår strejken?

Om strejken blir av, inleds den klockan 5 på måndagsmorgonen och pågår i tre dygn. Den skulle avslutas på torsdag klockan 5 på morgonen.

Ifall parterna inte lyckas nå en lösning, inleds nästa strejk på torsdag.

Torsdagens strejk skulle omfatta alla K-Citymarket-affärer, Prisma-affärer och Lidl-affärer och sammanlagt 26 000 anställda.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Varastojen lakko näkyisi tuotepuutteina kaupoissa ympäri Suomen ja hidastaisi tavaran matkaa hyllylle” skriven av Kaisa Uusitalo. Översättningen gjordes av Saga Mannila.