Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ovanliga guldet då favoriten fortsatte jakten mot stora målsättningen – Johannes Thingnes Bø överlägsen i jaktstarten

Uppdaterad 12.02.2023 17:44.
Johannes Thingnes Bø jublar på prispallen.
Bild: IMAGO/foto2press/ All Over Press

Ett nytt VM-guld är i hamn för Johannes Thingnes Bø. Den suveräne norrmannen var säkerheten själv i jaktstarten. Finländarna drog på sig många bommar i loppet men Tero Seppälä hade bra fart i spåret.

Sju guld är målsättningen för Johannes Thingnes Bø i Oberhof och hittills har mästerskapet börjat på bästa tänkbara sätt. Han hade tidigare kirrat två guld och i dag kom det tredje.

Det som var en aning ovanligt med det här guldet var att det kom i jaktstart – norrmannen har nämligen aldrig vunnit i ett mästerskap i den tävlingsformen.

Bø var dock aldrig hotad i tävlingen. Han gjorde sitt eget lopp i täten och släppte aldrig in konkurrenterna i guldkampen. Bø var hur säker som helst på vallen och prickade samtliga 20 tavlor.

– Det verkar som att formen är på gång och det händer inte i varje tävling att jag skjuter fullt. Jag är väldigt stolt över min insats.

– Jag har tänkt på det här jaktstartsguldet länge. Nu har jag ett guld i sju olika tävlingsformer och det är en bedrift, säger norrmannen i sin segerintervju.

Samuelsson satte stopp för norsk trippel

Bakom Bø blev det norskt även på andra plats. Sturla Holm Lægreid hoppade upp ett pinnhål från sprinten då han gick i mål som tvåa. Han var över en minut långsammare än Bø.

Det fanns även chans för ett norskt brons men Tarjei Bø tvingades ge sig mot Sebastian Samuelsson på slutet. Samuelsson tog sin sjätte VM-medalj i karriären då han slog Bø med några sekunder.

Finländarna Tero Seppälä och Olli Hiidensalo bommade friskt i tävlingen. Seppälä drog på sig fyra straffrundor medan Hiidensalo hade hela sju bom.

Seppälä var ändå bland de bättre i skidspåret och klättrade många placeringar till en slutlig 24:e plats. För Hiidensalo blev det ett tapp på 20 placeringar då han gick i mål som 50:e man.

Resultat, jaktstart:

1. Johannes Thingnes Bø NOR 33.34,5 (0)
2. Sturla Holm Lægreid NOR +1.11,2 (0)
3. Sebastian Samuelsson SWE +1.54,1 (2)
4. Tarjei Bø NOR +1.57,3 (4)
5. Vetle Sjåstad Christiansen NOR +2.14,7 (2)
6. Johannes Kühn GER +2.27,1 (3)
---------------
24. Tero Seppälä FIN +4.11,1 (4)
50. Olli Hiidensalo FIN +6.38,6 (7)

Diskussion om artikeln