Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hundratusentals demonstrerade för fungerande sjukvård i Madrid

En kompakt folkmassa på ett torg med en springbrunn.
Bildtext Tusentals människor samlades på och i närheten av Plaza de Cibeles-torget i Madrid på söndagen för att protestera mot hur den offentliga sjukvården sköts i staden.
Bild: Lehtikuva

Mer än en kvarts miljon människor deltog i en protest i centrum av Madrid på söndagen för att uttrycka sitt missnöje med hur den regionala förvaltningen sköter den offentliga sjukvården i den spanska huvudstaden.

I lördags demonstrerade fransmän mot höjd pensionsålder. På söndagen var det i stället en protestdag i Spaniens huvudstad Madrid, där man krävde bättre offentlig sjukvård.

Enligt spanska myndigheter deltog över 250 000 människor i demonstrationen. Organisatörerna uppger att flera hundra tusen fler fanns på plats.

Många demonstranter bar hemmagjorda skyltar med texter som ”Rätten till hälsa är en mänsklig rättighet” och ”Försvara hälsovården”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Demonstrationen leddes av anställda inom hälsovården och stöddes av partierna till vänster på den politiska kartan, men också av fackföreningar och medborgare som oroar sig över vad de anser vara en nedmontering av den offentliga sjukvården i Madridregionen.

Flera demonstrationer har ordnats i Madrid under de senaste månaderna och proteströrelsen verkar öka i styrka.

Enligt Isabel Díaz Ayuso, ordförande för Madridregionens styrelse, motiveras protesterna av vänsterintressen inför det spanska regionalvalet i maj.

Anställda inom hälsovården säger i sin tur att regionstyret under Díaz Ayuso, som representerar högerpartiet Partido Popular, har satsat mindre per person på primärvården än någon annan region i Spanien, trots att inkomsterna i Madrid är högre än på andra håll.

Kritiker pekar på långa väntetider och utmattad vårdpersonal.

Källa: AP