Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Handeln godkände avtalsförslag, måndagens strejker avblåsta

Uppdaterad 12.02.2023 23:24.
Strejkvakter med texten PAM på ryggen vid en stormarknad i Helsingfors.
Bildtext Måndagens strejker inom handeln är avblåsta.
Bild: Lehtikuva

Riksförlikningsmannens byrå meddelar på söndag kväll på Twitter att parterna i arbetskonflikten har godkänt avtalsförslaget för handeln. Det innebär att måndagens strejker inom handeln är avblåsta.

I sitt Twittermeddelande om överenskommelsen gratulerar riksförlikningsmannen också förhandlarna och uppger att det avtal man har kommit överens om ger en god grund för dialog i framtiden.

Tidigare på söndagskvällen hade riksförlikningsmannens byrå meddelat att parterna i konflikten inom handeln hade nått ett förhandlingsresultat.

De styrande organen för servicefacket Pam och för arbetsgivarsidan Finsk Handel tog genast på söndagskvällen ställning till förhandlingsresultatet och godkände det.

Pam: 165 euro + engångspott på 400 euro

Servicefacket Pam meddelar att fackets styrelse har godkänt ett tvåårigt avtal som ”höjer en heltidsanställds lön med 165 euro och ger 400 euro i engångspott”.

”Alla strejker och andra konfliktåtgärder ställs in i och med att avtalet godkänts”, konstaterar Pam också.

Finsk Handel: 105 + 60 euro + engångspott

I sin presentation av överenskommelsen med Pam uppger Finsk Handel på söndagskvällen att man kommit överens om att höja lönerna med 105 euro från och med början av juni 2023 och ytterligare 60 euro ett år senare.

I samband med aprillönen ska handelns anställda dessutom på en engångspott på 400 euro, men 200 euro av den summan kan också betalas ut först i september 2023, uppger arbetsgivarsidan.

”Lönehöjningarna följder den så kallade allmänna linjen”, konstaterar Anna Lavikkala på Finsk Handel. Enligt henne ligger fokus på arbetstagargrupper med mindre löner.