Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA har skjutit ner ytterligare ett objekt ovanför Nordamerika – det fjärde på en dryg vecka

Uppdaterad 13.02.2023 06:44.
Så här såg det ut då den misstänkta kinesiska spionballongen bärgades, efter att den skjutits ner utanför Myrtle Beach, South Carolina, den 4.2.
Bildtext Så här såg det ut då den misstänkta kinesiska spionballongen bärgades, efter att den skjutits ner utanför Myrtle Beach, South Carolina, den 4.2.
Bild: Lehtikuva

Ett amerikanskt stridsflygplan har skjutit ner ytterligare ett objekt, ett åttakantigt föremål som färdades över Lake Huron i södra Kanada.

Det här var fjärde gången på en dryg vecka som ett främmande objekt skjutits ner ovanför Nordamerika. Objektet färdades nära Lake Michigan vid gränsen mellan USA och Kanada.

Det uppges inte ha varit ett militärt hot men färdades på 6 100 meters höjd och kunde utgöra ett hot mot den civila flygtrafiken. Nedskjutningen beordrades av president Joe Biden.

Enligt det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon hade föremålet formen av en oktagon, det var alltså åttakantigt. Objektet sköts ner av ett amerikanskt F-16 jaktplan.

Justin Trudeau i profil i en talarstol.

Efterspaningsteam letar efter objekt som sköts ner ovanför Kanada

Chuck Schumer: Säkerhetstjänstemän tror det var en ballong.

I norra USA hade delstaten Montana tillfälligt stängt sitt luftrum på lördagen, efter att försvaret upptäckt en radaravvikelse. Då upptäckte jaktplan inget ovanligt i luften. Men Pentagon tror nu att det objekt som sköts ner på söndagen var det samma som gav radaravvikelser tidigare på dagen.

Jakten på oidentifierade föremål har varit livlig de senaste dagarna. I lördags sköt USA ner ett främmande objekt över Yukon i Kanada och i fredags ett objekt ovanför Alaska. För en dryg vecka sedan sköt USA en misstänkt kinesisk spion ballong utanför South Carolina på östkusten.

Den ballongen bärgas och man försöker pussla ihop bitarna för att få information om ballongens kapacitet.

En karta som visar var de fyra objekten skjutits ner ovanför USA och Kanada.
Bildtext Fyra främmande objekt har skjutits ner ovanför Nordamerika på lite över en vecka.
Bild: Belén Weckström / Yle / Mapcreator.io

”Vi kallar dem för objekt – inte ballonger”

De tre senaste föremålen skiljer sig ändå märkbart från den stora ballongen, de är till sin storlek betydligt mindre och det amerikanska försvaret har ännu inte kunnat identifiera vad exakt de är och varifrån de härstammar.

– Därför kallar vid dem för objekt inte ballonger, säger general Glen VanHerck.

Amerikanska senatens majoritetsledare Chuck Schumer sade däremot till tv-kanalen ABC på söndagen att underrättelsetjänsten tror att det objekt som sköts ned över Kanada och det objekt som tidigare sköts ned ovanför Alaska var ballonger.

Resterna av en spionballong bärgas ur havet: manskap drar upp ett stort vitt tyg och teknisk utrustning som sitter fast i tyget över relingen på en båt. Vattnet blänker av strålastarljus.

Så bärgades den kinesiska spionballongen

Se amerikanska flottans bilder från bärgningen.