Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ovillkorligt fängelse för fårslakten i Malax: Man slaktade över 2000 djur på olagligt vis

Uppdaterad 13.02.2023 14:36.
Lampaita laitumella.
Bildtext Arkivbild, fåren på bilden är inte kopplade till nyheten.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Österbottens tingsrätt har utfärdat en dom där nio bestraffas. En man får två års ovillkorligt fängelse för att ha slaktat får genom att skära upp strupen på obedövade djur.

En man från Österbotten har slaktat över 2000 får på ett sätt som är förbjudet i Finland. Mannen sålde köttet som halalkött, slaktat enligt muslimska religiösa regler. För att bevisa slaktmetoden för kunderna hade mannen filmat slakten. I rätten fungerade videoklippen som bevismaterial. Slakten skedde på olika håll i Malax kommun.

Halalslakt är inte olaglig i sig. Men när rätten visade klippen från slakten för en besiktningsveterinär kunde det fastslås att slakten inte var laglig. Djuren var inte bedövade. Man kan ändå inte fastslå att så var fallet för samtliga avlivningar.

Är halalslakt laglig i Finland?

Både lantbrukare och kötthandlare bland de dömda

Fåren köptes och slaktades under perioden 2003–2020. Det fastslår Österbottens tingsrätt i sin dom. Totalt 34 personer hördes i förundersökningen. Elva svaranden hördes i rättegången, och nu har nio fått en fällande dom.

De fällande domarna gavs både till mannen som slaktat djuren, till hans medhjälpare och till lantbrukare som hade sålt levande djur. Lantbrukarna som sålde fåren döms bland annat till villkorligt fängelse för medhjälp till grovt djurskyddsbrott.

Flera personer döms också för miljöförstöring och hälsobrott. Djuren slaktades på ett sätt som äventyrade hälsosäkerheten, eftersom slaktavfall slängdes på marken på ett sätt som strider mot livsmedelslagen.

Uppdagades av veterinär på inspektionsrunda

Utredningen av brottshärvan med de olagligt slaktade fåren fick sin början 2018 då kommunens veterinär och miljö- och hälsovårdsdirektören gjorde observationer på en fårgård. Härvan visade sig omfatta flera djur som har slaktats i Österbotten, men också i norra och mellersta Finland.