Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Min älskling du är som en ros – Nilla Kjellsdotters tredje Mija Wadö-deckare sätter Pensala på den svenska krimkartan

Uppdaterad 13.02.2023 15:38.
Författaren Nilla Kjellsdotter
Bildtext Nilla Kjellsdotter
Bild: Norstedts / Kajsa Göransson

Det ”normala” sättet att bli en finlandssvensk författare går via ett deltagande i antingen Arvid Mörne- eller Solveig von Schoultz-tävlingen eller/och en skrivarutbildning i södra Finland.

På det sättet kommer man in till de rätta litteraturkretsarna kring de två stora finlandssvenska förlagen (Förlaget och Schildts & Söderströms) som finns i Helsingfors.

Det är ett bra och beprövat om än lite tråkigt och förutsägbart sätt med en viss fara för likriktning eller styrning av både författarna och utgivningen. Dessutom gynnar det här unga personer som är oberoende och villiga att flytta till södra Finland.

Men vad gör man, när man vill bli författare på lite äldre dagar, bor i Österbotten och har familj med make och barn? Då blir det direkt mycket svårare. Men det finns förstås andra, mindre självklara vägar.

En österbottnisk deckardrottning

En sådan väg valde Pernilla Österberg, hemma från Pensala och numera bosatt i Oravais. Pernilla who? tänker kanske många som läser det här. Och det är förståeligt eftersom Österberg skriver under ett pseudonym: Nilla Kjellsdotter.

Kjellsdotter publicerade sin första deckare (I rättvisans blod, 2020) på Boklund i Vasa. Det är ett förlag som närmast hjälper till med utgivning av böcker. Finansieringen måste man i stort sett själva skrapa ihop.

Boken blev uppmärksammad och omtyckt. Och publicerades som ljudbok i Sverige år 2021. Lite senare samma år ingick Kjellsdotter ett avtal med Norstedts, ett av Sveriges största och äldsta förlag.

Norstedts förband sig att ge ut de tre kommande deckarna om Mija Wadö som också bar huvudrollen i I rättvisans blod. Kjellsdotter har även ingått avtal med det finska förlaget Gummerus som ska ge ut böckerna på finska. Det ni!

År 2022 publicerades Flickan i stenparken och nu är det dags för Mija Wadö-deckaren nummer två: Himmelsgården. (Egentligen är det ju nummer tre men Norstedts har valt att räkna Wadö-deckarnas antal med start på det egna förlaget.)

En död flicka ligger framför ett bönehus. Omslag till Nilla Kjellsdotters deckare Himmelsgården.
Bildtext Bokomslaget
Bild: Norstedts

Senvägen blev för henne genvägen. En genväg som i början inte alls uppmärksammades av det finlandssvenska författar- och förlagsetablissemanget söder om vitsippsgränsen. Också den här recensionen av hennes tredje bok är ett bevis på detta. Det är nämligen den första för Svenska Yles kulturredaktion.

Traumatiska tonårsflickor

Men nu alltså till själva deckaren. Himmelsgården är en lägergård som finns långt ute på den österbottniska vischan i Pensala, en liten by mellan Oravais och Nykarleby. Lägergården drivs av en frikyrka som kallar sig för Himmelsvänner.

På Himmelsgården pågår det ett läger för tonårsflickor som leds av frikyrkans pastor Julius Wilhelmsson och församlingens allt i allo Kerstin Andersson. Flickorna som finns på lägret lider alla av ett och samma trauma.

En död flicka ligger framför ett bönehus. Omslag till Nilla Kjellsdotters deckare Himmelsgården.
Bildtext Ger bokomslaget en ledtråd?
Bild: Norstedts

En morgon anmäls en flicka, Elin, försvunnen. Ut till Pensala åker Mija Wadö, polis på kriminalavdelningen vid Österbottens polisinrättning. Det är hennes första dag på jobbet efter en tre månaders sjukledighet. Med i bilen sitter hennes kollega Ronnie som Mija redan en längre tid har kastat ett öga på.

Snart visar det sig att Elin är död. Hennes lik hittades vid ett gammalt stenbrott som som är badplats och festställe för byns ungdomar. Elin har blivit strypt. Hon ligger på rygg med händerna knäppta och en vit ros på bröstet.

Obduktion visar att hon hade haft samlag innan hon stryptes. DNA-prov visar att det är hennes pojkvän, Adnan Karimi, som bor på flyktingförläggningen i Oravais, hon hade legat med. Och snart är drevet igång: mot honom, mot förläggningen, mot asylsökande. De vanliga ryggmärgsreflexerna.

”Folk fattar inte hur lyckligt lottade de är när de är födda i Finland”, sa Ronnie.

ur Nilla Kjellsdotters Himmelsgården

Lite senare hittas en annan flicka från lägret, Nicole, död i skogen mellan lägergården och stenbrottet. Hon hade hängts. Och en likadan vit ros hade placerats på marken intill trädet. Också hon hade haft samlag kort innan hon mördades.

DNA-provet visar att det var en annan man hon hade legat med än Elin. Dessutom tycks de båda flickornas samlag har skett i samförstånd. Är det månne en tredje person som är mördaren?

Mera än så här ska jag inte avslöja. Efter mord nummer två är det många sidor kvar tills mysteriet är löst. Boken är nämligen ganska tjock: 446 sidor för att vara exakt. Det andra liket hittas på sidan 170 så det är mycket polisarbete kvar efter den andra flickans död.

Många kockar

Misstankarna och de misstänkta är många. Kanske till och med lite för många. Åtminstone ett eller ett par stickspår kunde har lämnats bort. Flyktingar, flyktingsmotståndare, kufiska tonårspojkar, traktens raggare, frikyrkotomtar, fosterföräldrar, koleriska pappor, mobbande tonårsflickor, byfånen, det är många som tävlar om rollen som mördare.

Och så har vi det här med polisen Mija Wadös privata problem. De är många och krångliga och försvårar hennes privatliv men också hennes arbete. Jag vet att det är nästan ett måste i dagens deckarevärld att polisernas privatliv ska vara i en huvudroll och ofta så till den grad att själva fallet och polisarbetet spelar en sidoroll.

Närheten av hans kropp, ljudet från hans fasta hjärtslag, de blåa ögonen som borrade sig djupt in i hennes blick och den tunga andhämtningen fick henne för stunden att glömma allt kaos runt omkring. Mordet på Elin och den pågående utredningen. Att hon själv brutit kontakten med sina föräldrar och att hennes pappa var döende.

ur Nilla Kjellsdotters Himmelsgården

I Nilla Kjellsdotters Himmelsgården är det också snudd på för mycket. Dessutom har hennes bästa väninna, Sara, en bunt med problem som ställer till det för henne och Mija. Det är också hon som hittar liket nummer två. Hur sannolikt är det?

Många ingredienser

Det känns lite som om Kjellsdotter började koka ihop soppan med hjälp av deckarskrivningens receptbok. När alla ingredienser är med blir det bra. Men här är soppan ibland lite väl tjock. Mindre beståndsdelar kunde ha lett till en större förfining.

Men efter att soppan har puttrat på en stund blev soppan bättre. Som en god buljong som behöver tid för att bli bra. Det överflödiga, de många stickspåren, ångas bort och kvar blir huvudessensen, mördaren. Att jag hajade först på sidan 367 vem som är mördaren är ett gott betyg för en deckare.

”Känner du flickan från förut?” ”Nä”, sa Lennart. ”Borde jag det? Är det nån från trakten?” ”Jag tänkte bara när du inte har frågat vem det är?” ”Jag antar att det inte är nåt ni svarar på fastän jag skulle fråga?” Mija gav honom ett snett leende. ”Det låter nästan som om du varit med förut.”

ur Nilla Kjellsdotters Himmelsgården

Kjellsdotter skriver i början skämtsamt om hur folk föreställer sig polisarbetet. När de talar med skrotnissen Lennart säger han att han har ”tittat på en del kriminalserier på teve och läst en och annan deckare, så visst kan jag en del om sånt här”.

”Det var inte första gången de fick höra att folk trodde att polisarbetet gick till som på film eller i böcker”, var Mijas och Ronnies reaktion. Och så himlar de med ögonen. Men jag tycker nog att också polisarbetet i hennes bok går lite till som på film eller i böcker.

Lokalkolorit

Himmelsgården utkommer på ett rikssvenskt förlag och därför har en del finlandismer skurits bort ur hennes text. Jag menar vem äter frukostfrallor i Österbotten? Å andra sidan talar man också om något så österbottniskt som pickalakan och lyssnar på Radio X3M.

Helt förrikssvenskad är texten alltså inte. Och så bjuder den på en mängd lokalkolorit som förnöjer läsningen för de som känner till Vasa och Vasaremsan.

Författaren Nilla Kjellsdotter
Bildtext Kjellsdotter kan sitt Österbotten
Bild: Norstedts / Kajsa Göransson

En annan sak som skaver lite är det faktum att asylsökande på flyktingförläggningen talar en naggande god svenska och säger meningar som ”Från den kultur han kommer ifrån är det kutym att be pappan om dotterns hand.”

Kjellsdotter är dock bra på att beskriva och skriva om för henne välbekanta miljöer (den österbottniska landsbygden) och företeelser (frikyrkor). Däremot går det sämre för henne att leva och skriva sig in i människors psyke.

”Fy fan, så ledsamt” är till exempel allt Mija Wadö har att säga när hon hör om att flyktingpojken Adnan Karimi hade hängt sig nära platsen där de två flickorna mördades.

Men i det stora hela är Himmelsgården en välskriven och framför allt spännande finlandssvensk deckare med en överraskande gärningsman som kommer fram först i slutet av boken. Och det är ju det viktigaste i den här genren.